Pengumuman penting untuk semua! | .::: MOMOY blogirl :::.

14 October 2012

Pengumuman penting untuk semua!


Assalamualaikum kawan-kawan dan readers tersayang.

Sari berita penting. PAKA 13 October 2012. Selepas pencarian secara gigih selama dua hari berturut-turut akhirnya Momoy dah ada TV! Actually, tak ada siapa kisah pun ko ada TV ke tidak Momoy oii...


Selepas post entri [Momoy mahu ini...] baru Momoy tahu TV itu adalah LED. Ingatkan semua jenis TV yang flat screen adalah plasma. Yang kurus kering slim river itu plasma. Asal nipis-nipis je budget plasma. 


Tapi baru sedar Momoy buta TV selepas bloggers tersayang komen LED LED LED. Naif betul. Sebenarnya Momoy sendiri tak tahu TV sekarang dah ada pelbagai jenis. Oh. Rupanya ada TV Plasma, LCD dan LED. Ya ampunnn Momoy =.= 
  

TV Plasma
Plasma Display Panel (PDP) yang berasal dari penggunaan sel Plasma. Sudut panjang lebih lebar. Lebih berat dari LCD. Kualiti gambar akan menurun seiring penggunaan masa yang lama.


TV LCD
Warna lebih mengancam dan realistik dari TV Plasma. Ini mungkin pilihan para-para gamer sebab boleh dijadikan monitor komputer. Oh. Zaman gila game Red Alert dulu mungkin best kalau dapat LCD ni seketul. Tak ada radiasi. Bagus. Tak pernah check berapa banyak radiasi yang dah diserap oleh badan Momoy sepanjang kerja dalam plant. Ngeri kejap.


TV LED
Lebih jimat elektrik dari LCD dan Plasma. Ukuran super tipis dengan ketebalan antara 2.5 cm sahaja. Lebih mengancam, lebih cun, lebih stylo dan lebih mahal. Erkk...


Itu sedikit input dari tokey kedai. Nak tahu kelebihan dan kelemahan jenis-jenis TV sila Google. Dah tawaf semua kedai elektrik area Paka dan Dungun nak cari plasma (plasma lagi) warna putih. Nak match dengan bilik. Tapi balik-balik warna hitam je. "Haiya Amoy, olang sekalang suka hitam saja oo. Putih sulah tilak bikin lagi la amoy"


Lastly, Momoy buat keputusan beli LED TV jenama Philips 32 Inchi. Isk. Isk. TV sekarang siap ada USB dan online. Nak ber-facebook pun boleh terus dari TV jer. Wah. Juga boleh cucuk USB dan tonton terus movie download untuk suasana seperti di panggung. Amboi. Over la pula.




LED yang bakal Momoy spray putih =)



Harga LED RM 1129. Bracket RM 70. Jika termasuk upah install bracket, RM 120. Momoy beli bracket saja. Tak mainlah nak bayar upah-upah ni. Buat sendiri saja. Dasar kedekut =P


Balik rumah, angkat LED tu naik tingkat atas bawa masuk bilik. Terus call member nak pinjam tools dan bantuan. Excited okay. Bukan gelojoh. 





Buat hole seksa gila. Sebab dinding sangat-sangat keras. 

Sampai comot dinding pink kesayangan. Betul-betul keras. 
Satu hole ambil masa 40 minit. Letih dan panas  (Y_Y)'

Tadaa... dah siap =)



Lepas ni boleh la tatap Fahrin Ahmad dan Randy Pangalila puas-puas =)
Dan inilah hasilnya...




Asalnya nak letak LED atas cermin besar tapi tukar fikiran. Ini lebih strategik. 


Tak tahu kenapa nak juga letak langsir rambu ramba pink love-love tu. Nampak kiut kot. 


Tak menyesal beli LED sebab nipisss dan bilik pun nampak macam style je. Haha.


Nak lihat keseluruhan bilik? Baca entri ini [Jom masuk bilik]
Kenapa dinding bilik bercat pink? Baca entri ini [Oh. Dunia PINK Momoy]


Lepas kemas-kemas tools, mop lantai dan mandi. Kini tibalah masanya Momoy baring-baring sambil menonton TV. Siapa mahu join?




No signal ~



Yah. Sila gelak secara berjemaah. Beli TV tapi tak beli antena TV! Apakah? Waaaa...


69 comments

October 14, 2012 at 1:29 AM Reply to comment

Wah mantaf sekali Princess MOMOY sudah mendapatkan TV nya. I am so happy to hear that good news MOY. By the way is that your room, Moy? Wow awesome, and really beautiful room indeed. I like it very much dear MOMOY. I really do.

seronok moy, tmpg tido bilik die la

@Asep Haryono
hihi...momoy super duper happy =)
actually, TV ini hanya untuk momoy diat news saja. udah banyak ketinggalan tentang dunia luar =(
iya kak asep, itu bilek saya. biasa-biasa saja tapi tenang. hehe..makasih atas komentar yang bisa buat momoy terharu gitu =)

@◕ Kawaii D Y S H A ◕
boleh boleh. meh la dear dysha cute

October 14, 2012 at 2:09 AM Reply to comment

bestnya bilik momoy..terasa nk pinjam lah..hehe,goodjobs

@Cik Eyra
eyh boleh jer. cukup bulan bayar sewa. hehe

October 14, 2012 at 2:51 AM Reply to comment

nak tumpang bilik...hehe

October 14, 2012 at 7:31 AM Reply to comment

Bukan tv je lawa..blk pun blh tahan..hehehe

October 14, 2012 at 7:57 AM Reply to comment

pink... asyik oeii..

October 14, 2012 at 8:18 AM Reply to comment

kah kah kah

macam mana leh lupe aerialllllllll

October 14, 2012 at 8:52 AM Reply to comment

daftar astro lah moy..:)

October 14, 2012 at 9:25 AM Reply to comment

Cantik langsir kat belakang tv tu.

October 14, 2012 at 9:27 AM Reply to comment

eh..sis ade kat paka ke? sis org mane ea? kita ade kat kerteh.hehehe.

ok thanks info tu..kita pun kematut jugak bab2 jenis tb ni. xth lg nak beza tb lcd n led.huhu

October 14, 2012 at 9:40 AM Reply to comment

AIYORK .. NPE XBLI ANTENA ? KE NAK PSG ASTRO TERUS ? HOKHOK ..
CUN LA KAK MOI . NAK TOMPANG TIDO LAM BILIK KAKMOI LA .. HEHE

October 14, 2012 at 10:47 AM Reply to comment

bestnya dia ada tv baru :-P

October 14, 2012 at 11:08 AM Reply to comment

wah momoy udah dapat tv-nya ya.. juga bisa dekorasi sendiri tempat dan tataannya :D

October 14, 2012 at 4:44 PM Reply to comment

cute dan seronok sekali bileknya. seperti impian anak saya, Arien. full pink. hehe

hal TV, mengapa Momoy suka yang made by Philips?

October 14, 2012 at 5:01 PM Reply to comment

Nice post momoy :D

October 14, 2012 at 5:11 PM Reply to comment

salam momoy cantik,
Wah..mmy ada tv baru..
Besarnya.tak silau ke momoy. Ta punya masih kagi yg gedabak tu.

@piko ija
oh boleh boleh
cukup bulan momoy minta sewa =)

@man
tengkiu my dear =)

@ary widodo
hehe..iya dear
pink aja momoy nampak. maklum lah ya...saya buta warna

@dayteenlea
itu la pasal dear
siap landing lagi
huhu...

@normi nieza
momoy tak minat tengok astro
suka TV3 dan 8TV jer

@Mieya Atiera
hehe...murah je tu dear
RM 12.90 saja kat kedai mini
kedai hadiah pun ada jual juga

@Nor Zilla Sensei
momoy orang KL
keje saja di terengganu ni
3 tahun duk kerteh
baru pindah paka sebulan =)

@dEdEQ dE wIshEs
x ingat pula tentang aerial tu. huhu...
meh la sini kalau nak bubum =)

@Aiisyah Colourful
hehe...itu la. balik keje ni nak g beli aerial tv plak

@Unlimit -Soft
iya dear
bisa aja lakuin sendiri
mau jimat begitu lah ya
hhiihi

@zachflazz
momoy sendiri nga ngerti ngpaan harus milih philip
tapi diat di kedai philip juga keren dari segi kualitas dan gambarnya
not bad =0

arien anak mu itu pasti comel bangat!
yang suka melukis itu kan. iya kan

@YangManja
tengkiu my dear sudi komen

@TiranaAduka
yang bagusnya punya LED ni dia x silau pun =)
jika lihat pandangan sisi pun gambarnya tetap cantik dan rata

October 14, 2012 at 6:46 PM Reply to comment

hahahahaha..sebenarnyakan....saya pun tak tau jenis2 tb..hehehehe...kita senasib sebenarnya..hahahaha..

p/s : apakah awak ni?? dah beli tb tapi tak beli antenna.hahaha

October 14, 2012 at 9:34 PM Reply to comment

@momoy: iya, anak saya Arien yang suka melukis.

TV kamu serupa dengan TV-ku, namun bukan philip. belum the best sih. mungkin philip kamu lebih bagus.

October 14, 2012 at 9:55 PM Reply to comment

hahahhaa....pakai tudung periuk je buat antena...hehehhee :))

October 14, 2012 at 10:33 PM Reply to comment

@boni kacakterlupa dear benda kedua penting lepas tv. huhu...

October 14, 2012 at 10:36 PM Reply to comment

@zachflazz
pilihan pertama momoy pastilah sony =)
tapi philip ni ok juga
bukan arien tu anak lelaki ?

October 14, 2012 at 11:03 PM Reply to comment

ehh, sewa satelit trus laa, haha...

October 14, 2012 at 11:45 PM Reply to comment

fuyoo... LED TV...
Sop pakai LCD jer (kedua2 TV) tp saiz sama lah.. heheh
nak beli 50" x mampu lagi.. hehehe

tp kes x der antena?
baru nak tumpang menonton.. hehehe

October 15, 2012 at 12:42 AM Reply to comment

@.::: Princess MOMOY :::. arien anak pertamaku, perempuan. adiknya, agree, laki-laki.

October 15, 2012 at 3:25 AM Reply to comment

huhu pdn muke :P hihihoho

@caliph shuriken
nnt cas lagi mahal dari tv =)

@Sop
lupa pula nak beli. x tau mcm mana boleh x ingat....huhu..
excited sgt kot

@muiz jer
huhu... =)

October 15, 2012 at 10:07 AM Reply to comment

comeynye bilik u..hehe pandai u hias..:P

October 15, 2012 at 11:51 AM Reply to comment

tak kira nt momoy kena hupdate lak rupa lcd u selepas transform ok..nak jugak nak jugak..

October 15, 2012 at 3:10 PM Reply to comment

Momoyyyyyyy aku nak mau ikut liat TV dibilik kau..boleh ta?

October 15, 2012 at 6:06 PM Reply to comment

wahh bestnyaa..huhu..nk tumpng tido bilik momoi laa..hee

@Icahbanjarmasin
boleh dear
tapi datang bawa aerial tau =)

@chot ok..!
boleh saja dear nak berguling sini pun boleh

@ComelComot
kalau asyik citer pasal tv , nnt orang kata menunjuk pula
huhu...

@iedchan
tengkiu dear iedchan
deco budget kecil

October 16, 2012 at 1:04 AM Reply to comment

Congrat ya moy..akhir nya terwujud juga mendapatkan tv baru..hehe

jadi ta ketinggalan update berita ya..wlwk :D

October 16, 2012 at 2:21 AM Reply to comment

wah ... senang sangat momoy punya TV baru ....

aku pun pengen buy TV baru macam tu. Hahaha .... :D

October 16, 2012 at 3:06 PM Reply to comment

kalau saya pun x tau beza.mcm2 sg tv skang nih haha...

October 16, 2012 at 3:42 PM Reply to comment

wahhhhhh..... tergantung tu....

October 16, 2012 at 3:53 PM Reply to comment

wahhh ... kreatifnya momoy. suka tgk hasilnya. tlg buatkn utk blk yana boleh ... hehehhh

October 16, 2012 at 10:16 PM Reply to comment

camna nak tgk FA kalau antena takde...hikkk

October 17, 2012 at 3:21 AM Reply to comment

salam momoy cantik.
Nak pinjam tv. Ta datg sini

October 23, 2012 at 5:59 PM Reply to comment

oooo..kiranya sayapun buta tv lah sebelum ni, nasib baik ada info dari momoy..thanks ^_^

memang nampak cantik sangat.. tiru boleh :P

hahahahaha.... saya gelak sorang2 jer erk.. camner boleh tak beli lak antena tu?

@budi os 19hihi...tengkiu dear budi
lepas ni boleh tengok berita =)

@A. Y. Indrayana
datang la sini. boleh share =)

@zOeY zAu YaH
itu la. dah macam2
momoy tengok sma je pun
hehe

@Mia Liana
saja gantung nak jimat space
hihi

@Yana Aina
tak kreatif mana cuma suka bilik nampak lapang dan kemas saja

@puteri kasih
itu la. tapi momoy dah beli pasang dah. huhu...

@TiranaAduka
salam bro TA
boleh boleh
datang bawa lori yer

@nita
tengkiu dear
boleh saja nak jadikan idea
dah lama kot tak de tv itu yang x ingat pasal antena tu
haiss

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...