Review bedak arab (kokuryu) warna cherry pula ! | .::: MOMOY blogirl :::.

20 June 2013

Review bedak arab (kokuryu) warna cherry pula !


Assalamulaaikum.

Few month ago (ececeh), Momoy ada review tentang bedak arab (kokuryu). Bila check hot keyword, banyak betul yang search tentang bedak arab. Momoy tak tahu apa yang menarik sangat sebab bagi Momoy bedak arab tu biasa-biasa saja (sebelum ni beli warna russet).


Tapi Momoy tak nak kondem la. Mungkin sebab warna tu tak sesuai dengan Momoy jadi hasilnya tak seperti yang diharapkan. Oleh sebab itu...



Ye. Momoy beli lagi satu bedak arab. 
Tapi kali ni warna yang sedikit cerah. Warna cherry.



Excited juga la nak cuba tepek kat muka ! Ok ke tak kan. Tapi puas Momoy pakai guna span gebu tu tapi bedak tu tak nak melekat kat kulit muka Momoy. Hais. Momoy duduk, fikir sekejap misteri ni. Kenapa eyh. ? Adakah sebab kulit Momoy yang telah flawless ini, jadi bedak tu susah nak lekat ? Haha. Sila muntoh. 




Gebu tapi tak ada makna



Momoy try and error, cuba guna span bedak arab yang lama (russet). Baru menjadi. Tapi dekat area hidung tetap sama, susah nak lekat. Jujur Momoy kata, Momoy ambil masa yang agak lama (lebih lama dari bedak lain) nak apply bedak ni. Sebab susah melekat dan semacam bercapuk-capuk pula. Jadi kena tunggu kering dan ratakan pula dengan jari =(


Satu yang Momoy perasan, setiap kali pakai bedak arab ni muka akan senang tumbuh jerawat-jerawat kecil. Pakai pagi, tengah hari nya dah start berminyak dan berkilat. Kalau touch up, terasa seperti pori-pori tertutup oleh bedak arab ni la pula kan. Bila basuh muka, memang Momoy akan pastikan Momoy cuci muka bersih-bersih.




Cherry shade



Dari segi coverage, warna cherry ni memang sesuai dengan kulit Momoy. Result memang memuaskan tapi hanya untuk 4 jam saja lah. Lepas tu berminyak dan start tumbuh jerawat kecil. Review pendek je, sebab Momoy dah review penuh tentang bedak arab tu sebelum ni. 


Overall, penilaian Momoy tetap sama. Bedak arab ni biasa-biasa saja. Tiada yang special. Cuma apa yang best kali ni adalah warna cherry sesuai dengan Momoy, dan bukannya russet seperti kata kakak kulit cantik itu. 



Model bedak arab tak berbayar.
Eh. Sama pula dengan dinding bilik. Pink ! Haha ~



Ni panduan untuk beli bedak arab yang sesuai dengan warna kulit kawan-kawan.

  • Summer Tan - untuk kulit sawo matang/ gelap
  • Amber Rose - untuk kulit sederhana gelap/ natural
  • Russet - untuk kulit sederhana/ natural (baca review Momoy)
  • Orange Blush - untuk kulit sederhana cerah
  • Olive Rose - untuk kulit sawo matang
  • Cherry - untuk kulit cerah (Momoy guna yang ini)
  • Cherry Pink - untuk kulit cerah/ efek lebih pinky
  • Roshelle - untuk kulit putih/ cerah
  • Jade - sebagai concealer



Siapa pakai bedak arab kat sini ? Ce komen ~



Kulit lebih cantik | Harga mampu milik



40 comments

June 20, 2013 at 9:47 AM Reply to comment

wah..cantik model tu..:)

June 20, 2013 at 10:29 AM Reply to comment

Nice...

June 20, 2013 at 10:56 AM Reply to comment

tolong jangan jeling saya.hahaha

bedak arab ni antara hot item. mungkin ia tak sesuai dengan kulit momoy tu.hehehe

June 20, 2013 at 11:23 AM Reply to comment

tantek..tantek..hehe :)

@Normi Niezamihmih ...cantik lah sangat. malu ai

@Nasuhahmm... yeke ? momoy kurang suka bedak tu mungkin sbb leceh sangat kot nak guna dan jerawat. hais

@Mira Adzliacantik la result nya rata tapi tak tahan jerawat

@boni kacakmomoy pun rasa begitu. senang sangat jerawat tumbuh bila pakai bedak arab nih

June 20, 2013 at 3:20 PM Reply to comment

owh..baru nk try jgk sbb sna sni duk tepek bedak ni.
tp after this review.
er!
haha
xjadilah kot sbb sy bukan pakai sgt compact powder .
beli 6bulan xhabis lg =.=

June 20, 2013 at 4:14 PM Reply to comment

sya pakai bedah arab ni,russet..si=o far ok la,cume sya xnafikan,mmg ada jerawat kecil naik..sya ingtkn sbb hormon,tp bila momoy kate lps guna bdk ni,ni rasa nk stop ni..hee tpi sya suka pkai bdak ni,cz kena ngn kulit sya n cantik + sekata bila sya pakai.huhu

@ekin schmidtbedak ni tahan lama. kalau nak beli beli yang saiz kecik saja dear dah cukup

@Sya Chot ..ye. memang bedak ni sekata dan cantik . cuma kat part hidung tu yang susah. momoy pakai mesti ada pimple kecik2 . huhu...
momoy pakai jarang2 sebab bedak ni suka naik jerawat ler =)

June 20, 2013 at 9:43 PM Reply to comment

mmg bedak ni agak top skrg..kakak kt ofce kte pn pakai

June 20, 2013 at 10:38 PM Reply to comment

salam :)
aura white RM130 sahaja.
free postage + 1 shaker + 2 free gift boleh pilih sendiri.
contact diba 012-7009100

http://www.awananeonight.blogspot.com/2013/06/aura-white-muraahhh-rm130-sahaja.html

June 20, 2013 at 11:17 PM Reply to comment

dah pernah try bedak arab nih, memang xsesuai dekat muka saya, hihi

@Mysara Ab Rahmanmomoy x tahu. tahu dalam alam maya je. sbb kawan2 kerja suma laki. hoho

@shasha yacobalamak. dear pun sama juga ker? urmm...ada yang ok , ada yang tak ^^

June 21, 2013 at 7:23 AM Reply to comment

salam momoy cantik
Bedak arab..model tu cam kenal je.hehe..
Lawatan sejap je ni.

@TiranaAdukaoh. terima kasih sudi melawat sini bro TA

ijin nyimak ya gan :)
salam kenal dari kami outbond di malang :)
jangan lupa kunjungi kami di website kami : http://www.nolimitadventure.com/

June 21, 2013 at 3:03 PM Reply to comment

try basahkan span dye tak? aritu ade kakak ney ckp syarat pakai bedak ni kena bsahkan span.hehe

@nur ainihehe. memang pakai dengan basahkan span dear. hari tu dah guna dah tapi kaler russet. tapi mcm tu la. susah nak lekat la bedak nih kat area hidung. hais

June 21, 2013 at 6:53 PM Reply to comment

dh cntik dh momoy.. x pyah pakai bedak arab tu ^^

akak tetap setia dengan miyami jer.. bedak tu tak bagi side effect kat kulit muka. senang pakai.. senang sapu.. senang segala galanya.. keluar la bedak arab ke bedak afrika ke hapa ke.. setakat ni belum tergoda lagi kekekeke

June 21, 2013 at 7:40 PM Reply to comment

bolehkah saya berbedak arab Kak Momoy? hehe

June 21, 2013 at 10:43 PM Reply to comment

tak pakai bedak arab ni.. hehe.. member2 rapat pun mcm takde yg pakai bedak arab rasanya, kalau tak mesti keluar cerita pasal bedak arab ni. hehe.

@caliph shurikenerk. hahaha, cenggitu pula

@Suria Lekatlekitgurlhihi... lawak la sis ni. pernah dulu2 nak try miyami sbb pemes sanagat. tp momoy x sesuai pula. hais

@zachflazzboleh jika kak zach sendiri mau. wee ~

@aisyayg momoy tahu bedak arab ni ngah hot item di alam maya nih. suma blogger nak komen tentang bedak arab

June 22, 2013 at 3:16 AM Reply to comment

sigh . u know dear i ni pantang gak ada product baru cm nk try je. wakaka! tp bedak ni xsesuai ngn i . same prob ngn u , muka naik jerawat kecik2 bila pkai . hurm hurm. pretty sure i punya ori dr jeddah .mungkin xsesuai dgn skin i . tp still coverage die mmg okay :)

@Lieyana Ahmadye setuju. coverage memang baik. cantik tapi part hidung susah. bila pakai balik rumah tgk cermin wajib tumbuh jerawat kecik2. tak nak dah pakai tapi kadang2 pakai juga sebab cantik pastu nyesal lagi pimple. haha

June 22, 2013 at 10:10 PM Reply to comment

Tak pernah dengar lagi plak mengenai bedak Arab, ni first time tahu.. Ok ke?? Azwa tahu pakai baby jonhson je..hehe :)

@Azwar Syuhadaok ker? hais. penat momoy tulis. haha

coverage ok tapi susah nak apply even ikut caranya.
momoy pun jarang pakai sbb memang guna baby powder juga =)

June 22, 2013 at 11:44 PM Reply to comment

itu la.. selama ni baca review blogger2 je. hehe. tp nak try sendiri mmg tak lah. Dah selesa dgn yg sekarang ni. =)

July 14, 2013 at 10:23 AM Reply to comment

Mawar ada juga pernah cuba bedak arab nie, tapi tak berapa suka sebab bila pakai mesti tak rata dan bila peluh lagi lah...

@aisyakalau dah jumpa yg serasi maintain je dear. momoy nih jenis cepat terpengaruh la juga =.=

@Mawar Putihoh tu la. momoy susah nak rata kat area hidung. tp coverage dia agak cantik kan

October 11, 2013 at 10:50 PM Reply to comment

kita macam nak try bedak FARMASI tu . . . huhu . . insyaAllah . :D

October 13, 2013 at 12:40 AM Reply to comment

@Ain Eddiharnanti buat review ye dear ain =)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...