Siapa sayangi diri anda ? | .::: MOMOY blogirl :::.

25 October 2013

Siapa sayangi diri anda ?


Assalamualaikum semua.

Maaflah. Tajuk jiwang bukan bererti entrinya juga jiwang. Jangan tertipu dengan tajuk. Well, hujung-hujung bulan ni faham-faham je la kan. Jadi jalan paling selamat nak jimatkan poket dari berlubang adalah jenguk-jenguk barang kat dapur. Ada tak yang silap sangka ini entri masakan ? Sila angkat mouse =.=


Besarkan mata, tajamkan deria untuk kidnap bahan-bahan yang berguna. Barang baek detected ! 




L E M O N
Lemon kaya dengan Vitamin C dan powerfull antioxidant !




Apa nak buat dengan lemon ni ?


  • Potong dua kemudian perah buah lemon. Ambil kapas kemudian celup dalam air perahan lemon. Lap-lap ke seluruh muka. Tunggu dalam 10-15 minit kemudian bilas. Cara ni boleh membantu dalam pengelupasan sel-sel kulit mati sebab lemon mengandungi AHA (Alpha-Hidrocxy Acid)



Suka bau lemon



  • Lagi, perah lemon hingga jadi jus dan simpan dalam peti sejuk. Bila nak guna, celup kapas dalam jus tu kemudian oles pada wajah. Bilas dan pakai pelembap (moisturiser). Buat tiap-tiap pagi. Tapi jangan lupa gantikan jus lemon tu tiap-tiap minggu. Tapiiiiiii lebihan jus jangan dibuang. Kawan-kawan boleh tambahkan ice cubes lepas tu minum. Hahaha... sila jangan buat. 


  • Okay, yang ni sesuai bagi sesiapa yang suka cat kuku tanpa pakai base coat. Siapa suka buat perangai macam ni kuku diaorang akan jadi macam yellowish sikit kan. Nak hilangkan kuning-kuning tu, boleh belah buah lemon tu dan tonyoh-tonyoh pada kuku anda. Rajin-rajin la buat ye supaya kuku kembali pink. Tu la siapa suruh pakai cutex tak pakai base coat.



Pink gojes ni hasil rembatan dari The Face Shop. Dah lama tak pakai cutex. 
Time 'cuti' nanti boleh la pakai ^^




  • Sesuai bagi yang nak melembutkan kulit siku. Hiris buah lemon. Kemudian gosok-gosok pada siku dan lutut. Tunggu 10 minit dan bilas. 




Yang terakhir, Momoy suka buat ni. Belah buah lemon kemudian gosok-gosok satu badan time mandi. Yeeeehaaaaa !



Sekarang dah faham kenapa tajuk entri ni pinjam tagline Garnier ? Okay. Selamat mencuba !



P/s: Favourite drink Momoy adalah Honey Lemon ! The best taste ever =)


Kulit lebih cantik | Harga mampu milik



26 comments

October 25, 2013 at 8:01 AM Reply to comment

Lol ingatkan entri motivasi untuk lebih menyayangi diri rupanya entri untuk penjagaan muka ^^

@AmyZana
hahaha...lawak pula momy baca komen u.

October 25, 2013 at 1:14 PM Reply to comment

a'ah..kakak kawan sy tiap2 hari tonyoh lemon kat muka dia skrg dah jadi putih gila macam adira :O

October 25, 2013 at 1:41 PM Reply to comment

memang menjimatkan guna lemon aje kan.. boleh cuba buat tips ni..

October 25, 2013 at 3:13 PM Reply to comment

kalau bab2 kcntikan...mmg kite follow sis...suka la petua2 mcm ni..kdg2 petua mcm ni lebih mujarab n jimat lagi kn...tq sis =)

October 25, 2013 at 3:39 PM Reply to comment

banyak khasiat & kegunaan lemon :)

@ecantu la . kalau rajin kan semua mnjadi
hewhew

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)tu la. mmg jimat dan berkesan =)
keyword RAJIN. hehe

@ecanbetul ke dear ecan O.O

@Mashitah Rosli'ssuka follow. mihmih
jom sama-sama buat dear =)

@EZAN IDMAitu lah. bukan setakat untuk masak je =)

October 25, 2013 at 6:27 PM Reply to comment

tiba2 teringat barli lemon

October 25, 2013 at 11:10 PM Reply to comment

benda pertama yg sy fikir tengok gambar pertama adalah Ayam Lemon! sedapnyaaaaa.. haha!

October 26, 2013 at 7:51 AM Reply to comment

@.::: Princess MOMOY :::.

dia yg bgtau. kakak dia mmg dah cerah. tp skrg jd cam putih gila kot.

@deno eyh . barli lemon dengan limau barli tu benda yang ke lain2 ?

@aisyauwahhh.... benda makan memang best !

October 26, 2013 at 3:49 PM Reply to comment

wah .. entri cmni bagus !!
:)

October 26, 2013 at 11:52 PM Reply to comment

pernah guna lemon nie untuk slimkan badan...tapi sekejap jer gunanya....hihi

October 27, 2013 at 11:50 AM Reply to comment

harus try !

October 27, 2013 at 3:43 PM Reply to comment

Yeayy. Thanks for the tips awakk! baru tahuuu! hahaha

October 31, 2013 at 10:49 AM Reply to comment

lemon nya seger bener

October 31, 2013 at 10:49 AM Reply to comment

thx for share

November 2, 2013 at 5:27 PM Reply to comment

follow dayat

November 5, 2013 at 7:38 PM Reply to comment

salam sis momoy.OMG minta maaf sangat2 dear.dalam sibuk pindah rumah,blog memang tak sentuh langsung.kat ofce pun tak boleh nak skodeng blog huhu


tqvm dear,maaf sangat susahkan sis.ok2 ni add kak lea...apa2 inform je kat blog nanti kak lea cuba reply :)ni auto publish ke huhu...nanti sis delete komen ni ye

Blok K-G-4,Apartment Megah Villa,Jalan Warisan Megah 1/6,Kota Warisan,43900 Sepang,Selangor

in case apa2 just sms kat no hp kak lea ye :)

012-2800971

November 5, 2013 at 7:38 PM Reply to comment

salam sis momoy.OMG minta maaf sangat2 dear.dalam sibuk pindah rumah,blog memang tak sentuh langsung.kat ofce pun tak boleh nak skodeng blog huhu


tqvm dear,maaf sangat susahkan sis.ok2 ni add kak lea...apa2 inform je kat blog nanti kak lea cuba reply :)ni auto publish ke huhu...nanti sis delete komen ni ye

Blok K-G-4,Apartment Megah Villa,Jalan Warisan Megah 1/6,Kota Warisan,43900 Sepang,Selangor

in case apa2 just sms kat no hp kak lea ye :)

012-2800971

December 14, 2013 at 12:41 AM Reply to comment

klau sy honeydew or hot chocolate.. the best taste ever, hikk...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...