Baju Raya Momoy | .::: MOMOY blogirl :::.

17 August 2012

Baju Raya Momoy

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Momoy dah selamat sampai KL. Memula plan nak greak lepas Subuh kononya. Tapi pukul 8.00 pagi baru gerak dari Kerteh. Pukul 11.30 tengah hari tadi Momoy dah selamat tiba. 3.30 jam saja dari Kerteh-KL. Hehe... laju Momoy drive babyboo (Oh. Tolong jangan tiru ye kawan-kawan).


Lagi 2 hari sebelum Aidilfitri tiba, tapi KL dah lenggang. Semua warga kota dah pulang ke desa. Ecece... Seperti yang telah dijanjikan, entri baju raya. Yeahhhh...


Tapi ini bukanlah baju raya baru tapi baju raya tahun lepas-lepas. Huhu... sangat-sangat busy sampai tak sempat nak pergi shopping baju raya. Tak apa. Tak apa. Raya Adiladha nanti, Momoy beli yang baru. Ini baju raya Momoy untuk dipakai raya tahun ni. Heavy pictures. Sila jangan muntah ye. Layannn... Zassss...


Baju Raya 1 
Tempat beli: Ampang Park


Kebaya liplap-liplap warna GOLD ala-ala kimono. Pengaruh Jepun >.<

Bahagian bawah baju. Ikatan reben di tengah baju.

Bahagian lengan pun liplap-liplap juga

Bahagian atas baju - warna kuning susu

Baju kebaya kimono ni dipadankan bersama kain satin 
warna senada untuk lebih glamour. Ahaksss ~


 Baju Raya 2
 Tempat beli: Kedai lot area Jalan Tunku Abdul Rahman atau Jalan TAR


Baju raya yang paling Momoy suka sebab nampak feminine dan PINK! 

Kain belah sebelah kanan
Material silk sheer yang sangat selesa


Design bahagian bawah kain

Design bahagian atas kain

Design baju jenis benggali. Ni bunga belahan tepi bawah baju

Bahagian bawah baju 

Sulaman dari leher hingga ke pinggang.

Close up. Actual adalah sulaman (warna kuning dan pink) dan manik-manik halus 
dengan design yang sangat simple.
Tapi dalam gambar tak nampak pula jahitan manik halus tu. Huhu...

Sulaman simple untuk bahagian bawah lengan. 


Baju Raya 3 
Tempat beli: Ampang Park


Actually Momoy beli baju sahaja. Baju kurung design benggali juga.
Kainnya Momoy guna kain baju kimono tu. Bijak tak Momoy? 

Baju ni sarat dengan labuci halus. Warna kuning pucat. 

Bahagian leher. Semat brooch kecil batu putih yang very simple dah cukup.

Close up corak dan labuci halus. Paling cantik pakai waktu malam.

Ini bahagian bawah baju. 


Details di bahagian lengan. Lengan jenis kembang ^^



Baju Raya 4
Tempat beli: Nagoya. Baju tempah.




Baju kurung yang paling simple Momoy ada. Kain dan baju Momoy beli asing-asing.

Kain satin warna biru terang

Baju warna pastel.

Close up.


Baju Raya 5
Tempat beli: Criteria, Plaza Angsana.


Baju raya nyonya hijau terang ni adalah baju raya paling mahal yang pernah Momoy beli. Harga baju ni mencecah RM650. Melabur duit tapi memang meletop macam retis. Muahaha...

Close up. Sulaman warna kontra

Bawah baju

Bahagian bawah lengan

Belakang baju pun sulaman gorgeous.

Leher.

Momoy padankan dengan kain batik lukis Terengganu warna hijau pucuk pisang. 
Ekslusif sebab hanya satu design sahaja dilukis.

Close up

Combination hijau terang dan hijau pucuk pisang. 


Sekian saja baju raya Momoy untuk dipakai ketika raya nanti. Kesemua baju tu tak mahal. Dalam range RM200 - RM300 sahaja. Kecuali yang kebaya nyonya tu harganya lebih sikit. Momoy suka kain yang diikat sendiri sebab boleh pakai bermacam-macam gaya.


Apa pendapat kawan-kawan tentang baju raya Momoy. Kawan-kawan suka yang mana?

22 comments

August 17, 2012 at 5:13 PM Reply to comment

banyaknyer.... jeles gini..

August 17, 2012 at 5:39 PM Reply to comment

comel nya baju ala2 kimono tho :) i like ! selamat hari raya moii :D

August 17, 2012 at 7:37 PM Reply to comment

ni beraya ke apa ke...kemain ramai lagi baju..hehe!

August 17, 2012 at 8:39 PM Reply to comment

yg kaler merah suam tu

heeh banyak nye baju die
nk bru betul beraya!

selamat hari raya too dear , maaf zahir batin walau kenalan hanya di ruang maya terasa dekat di hati eceh

@Nizam Ijam
baju raya tahun lepas je pun dear
nak beli yang baru tahun ni x sempat

@yoon da-hyun
oh yang tu kalau ada open house malam hari memang sesuai
bling bling jer

@LelakiSemalam
hehe...raya + open house dear ^^

@dilladoodledat
yang lepas-lepas je.
recycle balik
Selamat hari raya juga buat blogger cun dylla sekeluarga
maaf zahir batin ya

itu la dear, rasa macam kawan rapat jer
bersama lah kita eratkan silaturahim

August 18, 2012 at 2:03 AM Reply to comment

wau.. baju raya semua cantik!
sesuai dgn org nyer kan?

boleh beraya seminggu baju tuh.. heheh

August 18, 2012 at 2:09 AM Reply to comment

wow! banyaknya baju raya..... semuanya cantik2 belaka....

selamat hari raya ya...

@mia liana
banyak baju pakai time open house je tu
selamat hari raya sis mia sekeluarga

@Sop
ecece... baju la cantik
orang biasa-biasa saja dear
selamat hari raya juga ye sop

August 18, 2012 at 5:56 AM Reply to comment

ingat semua tu baju himawari, erkk..

sy recycle jaa baju raya.. still ada yg elok dlm almari ^^

August 18, 2012 at 6:40 AM Reply to comment

wow.. semuanya comel-comel laa. :D

@caliph shuriken
himawari pakai mesti awak cari tak jumpa nanti. heheh

@Ana Low
thx u my dear ana low =)
selamat hari raya yer

August 19, 2012 at 12:23 AM Reply to comment

Banyak sekali shopping baju hari raya nya sis.. Hehe.. :)

@budi os 19
tak ada lah dear =)

September 10, 2012 at 12:04 AM Reply to comment

KITE SUKE SUME BJU RAYE KAQMOI .. COMEL3

September 11, 2012 at 9:57 PM Reply to comment

@dEdEQ dE wIshEs
oh. thx u my dear =)

September 26, 2012 at 2:16 PM Reply to comment

cantik dan anggun

September 27, 2012 at 2:42 AM Reply to comment

@TiranaAduka
muahaa..walaupun tuannya x anggun tapi jadi anggun la sikit ye tak?

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...