Mari mencuci kereta | .::: MOMOY blogirl :::.

24 August 2012

Mari mencuci kereta

Assalamualaikum kawan-kawan.

Cuti raya tinggal dua hari lagi. Tengok babyboo dah bersalut dengan debu-debu kotaraya. Eceh. Ayat tak boleh blah. Kalau nak membasuh atau mencuci kereta ni, Momoy paling suka. Ada ke orang yang suka cuci kereta? Oh. Momoy lah itu.


Kenapa tak hantar carwash ? Ye. Hantar carwash tu senang. Hantar kereta, bayar RM 20 dah siap! Tapiiii... Momoy don't like carwash. Momoy lebih suka basuh kereta sendiri. Sebab boleh belai-belai my babyboo dan paling penting, puas hati! Dan jimat duit. Hehe... Pernah sekali sahaja dulu hantar carwash tapi tak puas hati. Eee, menyampah tau.


Baiklah, currently ini sahaja bahan-bahan dan peralatan yang Momoy ada. Akan Momoy tambah bila gaji nanti ye. Sabar babyboo sayang. 


Bahan-bahannya :-
(ewah. macam nak memasak pula)



1 | Wash and Wax 
2 | Tyre Shine
3 | Windshield Cleaner

4 | Span untuk cuci body kereta
5 | Span untuk wax tayar
6 | Berus sabut
7 | Kain penggelap khas

Dan yang barang-barang lain yang tak tersenarai sebab lupa ambil gambar:
 baldi kecil
hos getah
vacuum comel
kain buruk
berus kecil 


Aktiviti memandikan babyboo bermula


1:  Biarkan air mengalir dari hos getah tu 15 saat. Kemudian baru Momoy mula menyembur air dari atas kepala babyboo (bumbung kereta) selama beberapa minit. Untuk buang habuk-habuk supaya tak tercalar semasa mencuci.



Sesuai untuk orang pemalas seperti Momoy. Lepas basuh, tak perlu nak wax-wax lagi =)



2:  Satu tudung Wash and Wax dicampur bersama sebaldi air. Basuh dan cuci bersih-bersih badan babyboo. Momoy akan basuh dua kali kemudian bilas. Kaki babyboo (tayar kereta) jangan dilupa.



*iklan* Gunalah Windshield Cleaner untuk pemanduan jelas ketika hujan.



3:  Untuk cermin, Momoy gunakan Windshield Cleaner yang dicampur sedikit air. Bilas. Juga tuangkan sedikit dalam tangki air wiper. 


4:  Siap body, beralih pada enjin. Momoy lalukan air dengan slow dan perlahan. Tak boleh guna pancutan air kuat. Enjin sensitif ok. Ada yang tak boleh kena air. Momoy basahkan span dan lap-lap sahaja dengan kain buruk dan berus kecil sebab tak beli lagi enjin cleaner spray. Nak selamat sila cover enjin-enjin (nampak sangat tak tahu nama) dengan plastik ye kawan-kawan. Nak tips-tips cuci enjin kereta baca SINI.


5:  Lap-lap badan babyboo dengan kain penggelap khas. 



Ramai yang penting body berkilat tapi tayar lupa dan buat-buat lupa nak kilatkan.



6:  Kemudian, Momoy wax kaki babyboo supaya berkilat dengan menggunakan span dan Tyre Shine. Eceh. Siap ada UV protection lagi. 


Yang malas nak cerita:
Vacuum dalaman babyboo. Lap-lap dashboard bagai. Terasa nak beli dashboard wax la  nanti. Untuk berkilat dan sinar UV juga. 


Wow. Wow. Babyboo Momoy sudah berkilat dan nampakk... nampakkk baru (memang la baru, kereta baru).


*nyanyi-nyanyi* lagu ciptaan sendiri.
Hati riang tidak terkata. 
Babyboo ku cantik menawan sentiasa. 
Lalala... 


Tapi hanya dua jam sahaja sebab hujan turun lebat. 



$@#!@#$%
Teringat kawan Momoy cakap tak baik marahkan hujan. Kalau tiada hujan, siapa nak siram pokok balak atas bukit tu. Okay. Baiklah. Terima kasih hujan (Y_Y)



39 comments

August 24, 2012 at 11:58 AM Reply to comment

Assalamualaikum Wbth.....

Wah rajinnya basuh sendiri...
TA......jarang basuh kete.....
Sini basu +vacium RM 8 je......
sib abik duduk kampung murah sikit...huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu.....

August 24, 2012 at 12:39 PM Reply to comment

GBM xdak kete. so mmg tak penah ah nak pegi carwash. hehe

August 24, 2012 at 12:56 PM Reply to comment

minta tolong basuhkan motor saya boleh??hehehe

August 24, 2012 at 1:59 PM Reply to comment

mahalnya basuh kete 20 ringgit..saya paling mahal pun 10 je..tu yang memang hantar carwash je senang..:) sebab saya ni pemalas nak basuh sendiri..hehe

@nur anis
mahal kan. itu la sekali momoy hantar carwash kat sini
pastu tak hantar dah
tiap2 minggu cuci sendiri jer

@boni kacak
bolehhh... abk sini 50 hinggit
wahahaha

@GBM
xpe. xpe. slow slow... lagi senang xde keta tau dear
ada keta kena fikir macam2 pula

@TiranaAduka
wahhhh... RM 8 SAHAJA ???
sini kalau cuci pun dah RM 12
kalau siap vacuum RM 20 - RM 25

August 24, 2012 at 3:43 PM Reply to comment

Mungkin factor sewa kot...sini dia orang bayar sewa rendah kot.....

@TiranaAduka
mungkin juga sebab area.
sini makan dan sewa rumah memang mahal
bila balik KL rasa murah jer barang2 kat KL tu

August 24, 2012 at 4:11 PM Reply to comment

From TiranaAduka.....: Mengenali TiranaAduka - kesihatan.

Jemput singgah blog saya.....jika ada kelapangan dari anda.....

From TiranaAduka.....: Bila diri Tirana Dicintai....tanpa ku sedari

August 24, 2012 at 7:23 PM Reply to comment

confirm laa tahun pertama jaa awk rajin cuci, next year tggu ujan turun kira cuci kn, hukk...

August 24, 2012 at 10:22 PM Reply to comment

baguslah..hehehe.blh buka bisnes ini..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

August 24, 2012 at 10:53 PM Reply to comment

mesti keta dia sentiasa berkilat ni..bgus2..senaman gak tu kan..blh jimat duit.tp kt sini cuci keta rm3 ke rm5 kalau tak salah...

@caliph shuriken
EeeEeeee...jahat
=P

@man
salam kenalan dari momoy
ewahh

@zOeY zAu YaH
wahhh...gila murah
patut lah semua asyik hantar carwash jer
sini serba serbi mahal
tempat minyak katakan

August 25, 2012 at 1:04 AM Reply to comment

tq sebab follow..sm2 kita majukan blog masing2 ye.

@man
ok dear
chaiyook chaiyook!

August 25, 2012 at 7:18 AM Reply to comment

t'ganu dok mana...

@man
kerteh dear. nape?

August 25, 2012 at 11:12 AM Reply to comment

ooo saja tny..marilah melancong di kuantan..bnyk tempat menarik..promosi tmpt sndr..hehhee

August 25, 2012 at 11:35 AM Reply to comment

yiehaa... jom kita cuci kereta... jom... selamat ari raya yer... nak duet raya... nak... nak...

@man
hehe... momoy selalu juga gi sana
area gebeng
MTBE dan PDH

@man
Dear, Momoy selalu la jugak ke Kuantan tu kalau ada team building
dan juga
kalau ada shutdown kat MTBE atau PDH kat gebeng tu

August 25, 2012 at 1:20 PM Reply to comment

ooo..ok itu..nanti klu datang kuantan..info2 lah..heheh

August 25, 2012 at 8:27 PM Reply to comment

Kalau dah kawin nanti suami yang tolong cucikan...huhuhuh....

Rajinnya anak dara ni....

August 25, 2012 at 10:21 PM Reply to comment

awk yg comel... tlg basuh moto kriss sy plsss... ;p

September 8, 2012 at 7:50 PM Reply to comment

POWER LA AKAQ KITE NI .. KETE BARU NI .. MESTI WAX , SPAN N SGALE BAGAI BARU GAK KAN ? HEHEHE ..

RAJINNYE DIA ..

September 26, 2012 at 2:10 PM Reply to comment

done today here..

September 27, 2012 at 2:35 AM Reply to comment

@TiranaAduka
tengkiu dear.
marathon =)

September 27, 2012 at 2:36 AM Reply to comment

@dEdEQ dE wIshEs
hehe... nak jadikan rutin setiap pagi jumaat dalam schedule

September 27, 2012 at 2:36 AM Reply to comment

@zulhilmi tempoyak
boleh boleh
tapi kena cas mahal banyak boleh

September 27, 2012 at 2:36 AM Reply to comment

@Mia Liana
tamo...nanti x dapat belai babyboo

September 27, 2012 at 2:37 AM Reply to comment

@man
InsyaAllah dear man

September 27, 2012 at 2:37 AM Reply to comment

@sedutzone
jom jom
ringankan tulang

October 1, 2012 at 8:38 PM Reply to comment

seyes,cik eyra pon lebih suka bsuh kereta sendri drpd hantar carwash,bsuh sndri lg puas ati kan..

November 24, 2012 at 6:31 PM Reply to comment

@Cik Eyra
tul tu. basuh sendiri lagi bersih kan dear

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...