Gambar passport untuk resume / pass ? | .::: MOMOY blogirl :::.

14 August 2012

Gambar passport untuk resume / pass ?

Assalamualaikum kawan-kawan.

Tengok tajuk entri tu. Langsung tak komersial. Habis tu nak letak tajuk apa? Huhu.


Bila ambil gambar passport di kedai gambar, selalu Momoy tak puas hati. Haiyaa auntie, camera u rosak ooo. Kenapa muka I jadi chubby? Salahkan kamera pula. Perasan muka V-shape, padahal memang muka ko tembam pun Momoy oiii. 


Lagi satu sebab kenapa Momoy tak suka ambil gambar passport di kedai adalah rambut Momoy mesti nampak bad hair day dalam gambar. Rambut nampak keras kejung lah, anak rambut terpacak macam dawai spring la atau paling teruk lagi, fringe nampak kaku (dah macam rambut Dr. Rozmey pula. Haha). Oppss... jangan saman saya Dr. Saya orang susah.


Jadi sebagai langkah altenatif, Momoy akan ambil gambar sendiri. Tapi kesian la siapa yang jadi mangsa Momoy tu. Berpuluh kali shot kot sebab nak muka kurus. Terima kasih En. Photographer. Upah teh o ais boleh ye.





Tapi kalau dah muka Doraemon memang tak boleh nak buat apa. Tapi tak apa. Momoy kuruskan sedikit. Hahaha *gelak jahat* dan terangkan sedikit gambar tu. Baru la nampak macam ambil kat kedai. Padahal partition kat office jadi background. Hehe. 


Inilah hasilnya...




Kemudian gambar tu kita copy dan paste banyak-banyak di Microsoft Word dan print. Oh. Bijaknya saya (err... actually kedekut punya orang). Tips dari orang genius a.k.a Momoy: sila print gambar tu atas kertas kodak ye encik mencik sekalian, jika tak nak kantoi. Kertas kodak tu boleh dibeli kat kedai gambar atau kedai jual printer.

Wah... ramainya Momoyyyyy



Jangan kata Momoy print banyak ni tak habis. Sekejap saja ni tau. Kerja Momoy paling banyak beri untung pada tokey kedai gambar tu tahu (lagi alasan untuk elak dikatakan kedekut).


Kawan-kawan pernah tak buat macam Momoy buat ni? Atau sekarang tiba-tiba baru terfikir, 'kenapa la dulu tak buat macam ni'. Baguslah. Baru Momoy tahu yang kamu pun kedekut juga. =P 


Sekian.

38 comments

August 14, 2012 at 3:47 PM Reply to comment

haha. bijak jugak guna cara macam tuu. jimat jer. haha :DD

p/s : banyaknya gambar!! haha :DD

August 14, 2012 at 5:32 PM Reply to comment

haha :) sama la kite ! tapi momoy tetap comel oh :)

August 14, 2012 at 9:08 PM Reply to comment

haha... ada2 aja sis momoy.. tapi ok jg loh picture nya :)

August 14, 2012 at 9:35 PM Reply to comment

thanks for the spirit ;)

August 14, 2012 at 10:41 PM Reply to comment

hehehe comel je momoy ni XD !!

August 15, 2012 at 4:15 AM Reply to comment

mak ai ramai betul pic yer...

August 15, 2012 at 4:39 AM Reply to comment

a'a la, kamera untie tue yang rosak la... aper la... v shape kan tue?? ahakz...

@aNiss :):)
banyak kan
sekarang tinggal berapa keping jer
sebab tahun banyak masuk plant

@yoon da-hyun
thx u dear
dear momoy susah nak jejak u dear
sebab u guna google +
momoy tak jumpa cari link u

@budi os 19
ok bila udah diedit kurus deh
heheh

@Asyraf Hamasaki
sama-sama dear
n thx sudi singgah yer

August 15, 2012 at 5:18 AM Reply to comment

haha..momoy,,kreatif pulak amik gmbar pasport sendiri nie

August 15, 2012 at 5:57 AM Reply to comment

trick ni pernah tengok ada kawan buat dulu dulu. ahaks. apa pun nice la :D

August 15, 2012 at 5:57 AM Reply to comment

Print sendiri la jimat. Dulu x der kemudahan tu yg kena gi kedai.

August 15, 2012 at 8:15 AM Reply to comment

ambil sdri boleh edit n touch-up..untung2!!

August 15, 2012 at 8:33 AM Reply to comment

kalau semua wt mcm MOMOY sure tokei kedai gambo dh xleh nak cr mkn...hoho..

oklah tu...kalau setakat nak guna sekeping or 2 keping gambo bolehlh g kedai gambar ambik..tp kalo mcm MOMOY yg memerlukan byk gambar eloklah buat sendiri jek & lagi puas ati boleh edit sesuka hati..

August 15, 2012 at 12:44 PM Reply to comment

teringat pada kngn chot blja kt p.p dulu,kami guna baju biru jer,nk jimat duit print gmbr..kt p.pinang mahal,4 keping RM10..mahal kn??kalau kt sembn,12 keping RM5 jer..:)

August 15, 2012 at 2:41 PM Reply to comment

haha ramainyee momoy..! pandai2.. bkn kedekut.. tp jimaaatt :D

August 15, 2012 at 4:23 PM Reply to comment

nakal yer kamu

August 15, 2012 at 4:47 PM Reply to comment

alahai.... sweetnya..

August 15, 2012 at 5:44 PM Reply to comment

Numpang lijat^ photo tuh, kok cabtik banget yah....
salam silaturahmi
terima kasih

August 16, 2012 at 9:20 PM Reply to comment

Haha. sama lah mcm kakak Ee, dia buat camni jugak =D

@Nurulee
heheh...rupanya bukan momoy je yg kedekut
hihi

@Penyuluh Perikanan
makasih ya sudi mampir dan komen di sini
momoy ngak cantik. comel ye kot
muahaha (gila perasan ini budak)

@Mia Liana
eceh. kedekut pun sweet eyh sis mia. ngeh ngeh
nak kedekut lagi lah pasni

@MamaEma
haha...dear MamaEma
itu memang sifat momoy

@~ cik matahari ~
ewah...nampaknya dear memahami momoy
sob sob
yeye...bukan kedekut

@~ cik matahari ~
ewah...nampaknya dear memahami momoy
sob sob
yeye...bukan kedekut

@chot ok..!
aiseh...mahal tu dear chot comel
momoy buat juga pix passport untuk kawan
tapi amik RM 2 untuk 10 keping

@OdahOne OdahOneBizz
itu la
tapi duit kuar untuk gambar banyak ooo
so baik momoy buat sendiri
kuar duit beli paper kodak jer

@prince-kais
aisehh...momoy tak reti nak touch
bagi kurus jer
kalau touch up kang bila tgk orang sebenar mau pengsan pula

@sop
dulu kalau sape2 yang ada printer, dah anggap dia kaya dah kan. heheh

@mecha_praline
ecece...ramai juga orang kedekut nih
heheh...ingat momoy jer

August 17, 2012 at 7:45 AM Reply to comment

haha.. jadi ramai mcm guna jutsu klon naruto :p

September 27, 2012 at 2:45 AM Reply to comment

@caliph shuriken
haha... ni kes tengok naruto la nih
eceh

September 27, 2012 at 2:45 AM Reply to comment

@dilladoodledat
Alhamdulillah
thx dear

September 27, 2012 at 2:46 AM Reply to comment

@sedutzone
betul betul betul
hehe

September 27, 2012 at 2:46 AM Reply to comment

@MakCik Muda
yup.
kreatif dan kedekut
hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...