DIY Pure Marine Collagen Mask | .::: MOMOY blogirl :::.

26 September 2012

DIY Pure Marine Collagen Mask

Assalamualaikum kawan-kawan.

Faktor umur yang semakin meningkat dan kadar penghasilan kolegen yang semakin menurun, memaksa Momoy mencari produk kolagen untuk lambatkan penuaan. Syuhh... syuhh... 


Jika ditanya beauty product apa yang paling Momoy suka. Sudah tentu Momoy jawab mask (masker atau topeng muka). Kalau jenguk di drugstore, dah boleh rambang mata nak pilih mana. Rasa semua nak capai. Semuanya claim produk mereka bagus-bagus. Hek eleh.


Momoy suka buat mask sendiri. Sebab ianya bahan alami (semulajadi). Salah satu mask yang Momoy buat adalah masker kolagen asli. Oh. Siapa suka kolagen angkat mouse. Huh. Momoy sangat jeles dengan kamu-kamu yang muda-muda itu. Tak perlu nak cari itu ini. Stop.


Kawan-kawan mesti tahu kepentingan kolagen kan. Tapi pernah tengok kolagen mentah tak?  



Ahaa... inilah rupa collagen asli - Pure Marine Collagen. Rumpai laut yang yang gila banyak kandungan kolagen di dalamnya. Ia memang menjadi kegilaan penduduk Jepun untuk skin care mereka.  



Collagen ni Momoy cuci 8-10 kali seperti cuci beras. Tujuannya untuk hilangkan air masin laut. Kemudian rendam semalam. Selepas semalaman, cuci lagi 8-10 kali lagi. Toskan.



Tak sangka pula ia mengembang sampai tak muat periuk. Sadis. Rumpai laut itu kemudiannya Momoy rebus dengan api yang perlahan. 



Yeah. Dah pekat. Bentuk seperti jeli. 



Tunggu sejuk kemudian Momoy masukkan ke dalam tupperware untuk simpan dalam peti sejuk. Boleh tahan untuk sebulan. Nak pakai ceduk saja sikit-sikit. Mudah.


Sekarang tibalah masa untuk pakai DIY pure collagen mask. Cuci muka bersih-bersih. Momoy scrubbing dahulu supaya pori-pori terbuka. Senang kolagen nak menusup masuk. Eceh. 


Pakai masker kolagen seperti biasa. Pergi baring di bilik atau kemas rumah. Momoy pilih baring di bilik. Haha... 



Malunya. Eh. Tak perlu malu sebab tak ada orang bergambar ketika pakai mask 
nampak cantik. Hee...



Kolagen masker ni boleh dipakai setiap hari. Selepas 20 minit, cuci muka bersih-bersih. Rasakan kelembutan kulit sendiri. Hehe... 


Selamat mencuba ~




Update:


Bagi kawan-kawan yang berminat untuk mencuba, untuk cantik, untuk sihat dan untuk untuk untuk lagi, laju-laju SMS Sis Nur Aini, 016-963 0751 untuk harga yang menarik. 


Harga akan bertambah menarik dan best lagi sekiranya kawan-kawan pakai secret code - "Saya dari blog Momoy". Ewah.


Segala pertanyaan dan maklumat lanjut, SMS:
Sis Nur Aini 
016 - 963 0751


46 comments

September 26, 2012 at 2:20 PM Reply to comment

wahh..rumpai laut..saya selalu pakai tomato je..huhu

September 26, 2012 at 2:26 PM Reply to comment

amboi MOMOY semua benda nak custom made..cayalah...baru 1st time tgk kolagen yg original selama ni just minum yg dh diproses jd bentuk serbuk halus mcm tepung tu...bau rumpai laut yg ori tu busuk tak MOMOY?

September 26, 2012 at 2:31 PM Reply to comment

@nur anis
tomato pun best! kulit leh putih merah-merah pink gitu.

September 26, 2012 at 2:32 PM Reply to comment

@OdahOne OdahOneBizz
bau nya macam urmmm...macam mana nak describe eyh
bau macam air laut yang masin.

September 26, 2012 at 3:50 PM Reply to comment

katne nk beli colagen mentah ni yang..bestnya nk buat jugak lah

September 26, 2012 at 4:20 PM Reply to comment

pergh.. buat sendiri je..? hebat..!!!

September 26, 2012 at 4:46 PM Reply to comment

wahhhh bestnya.. kak mia pun nak jugak. ada kat johor bahru tak?

September 26, 2012 at 10:27 PM Reply to comment

elok juga bila DIY kan

September 27, 2012 at 12:30 AM Reply to comment

owh..itu sebenarnya rupabentuk kolagen?? baru saya tau.. hehehe..

p/s : cantik juga tuan tanah ye..hehee

September 27, 2012 at 1:36 AM Reply to comment

@pha is
hehe...nak cantik kena rajin =)
maklum lah udah tua. uhuk...uhuk..

September 27, 2012 at 1:46 AM Reply to comment

@puteri kasih
DIY lagi puas hati dan jimat. hehe

September 27, 2012 at 1:47 AM Reply to comment

bawu tgk ni colagen mentah..kena rebus2 bagai kan..:)
salam kenal..singgah follow momoy..:)

September 27, 2012 at 2:57 AM Reply to comment

@dhiashahida
ye gini la rupanya. =)
dapat tambah ilmu sikit kan dear

September 27, 2012 at 3:15 AM Reply to comment

@boni kacak
ye..inilah rupa kolagen marine mentah rumpai laut
errr...mekasih dear . Syukur pada kurniaan Allah. Semua makhluk Allah itu cantik kan dear

September 27, 2012 at 8:21 AM Reply to comment

oooo patut la comnel :)

September 27, 2012 at 9:53 AM Reply to comment

cm menjimatkan je

tapi kalu sy, xske sngt pakai mask

September 27, 2012 at 11:56 AM Reply to comment

x mahala sgt ker rumpai laut ni

September 27, 2012 at 1:36 PM Reply to comment

Tak pernah cuba pakai mask dengan rumpai laut lagi.

September 27, 2012 at 3:58 PM Reply to comment

patut laa ada yg sanggup run bisnes rumpai laut sbb jepun mmg demand bnda ni ^^

September 27, 2012 at 10:27 PM Reply to comment

dah follow sini. terima kasih folo blog awie omar. betul ke nak masuk next season (Blogger 4)????
:)

September 27, 2012 at 11:19 PM Reply to comment

@wong meimot
momoy dah bagi contact kat sis dear

September 27, 2012 at 11:19 PM Reply to comment

@Mia Liana
nnt momoy bagi contact yer

September 27, 2012 at 11:20 PM Reply to comment

@Sop
errrr...

September 27, 2012 at 11:20 PM Reply to comment

@Iffah Afeefah
memang menjimatkan kan
kalau x suka , at least pakai mask 1 x seminggu
kalau malas pakai sheet mask

September 27, 2012 at 11:21 PM Reply to comment

@lynn kamarul
lagi murah dari produk kolagen yang dah bercampur2 tu dear

September 27, 2012 at 11:21 PM Reply to comment

@Mieya Atiera
oh boleh cuba kalau gitu.

September 27, 2012 at 11:21 PM Reply to comment

@caliph shuriken
yup. jepun paling banyak import rumpai laut sabah

September 27, 2012 at 11:22 PM Reply to comment

@Awie Omar
ye bro
kalau tak de halangan
dan tq sudi follow blog picisan momoy

September 28, 2012 at 4:06 AM Reply to comment

terimakasih sudah berbagi info yang sangat bagus, bgognya juga bagus sekali, saya gak perlu menunggu loading lama untuk berkunjung kemari, blog nya ringan sekali.

September 28, 2012 at 11:54 AM Reply to comment

WAH .. MENTAH2 LAGI .. RAJINNYE BUAT N PAKAI .. PTUT PUN KAQMOI CUN MELECUN ..

September 28, 2012 at 12:13 PM Reply to comment

waa nice2 yaya biasa guna tomato xpun timun je tepek2 di muka hewhew

September 28, 2012 at 10:54 PM Reply to comment

waahh....rajinnya...proses sendiri ye...

September 29, 2012 at 12:56 AM Reply to comment

patou la momy kawaii, kulit suci gebu tulus mulus..hehehe.. mana nak dpt ek dear.. bek DIY sb bnyak dapat kan

September 30, 2012 at 1:08 AM Reply to comment

@jhonytato
terima kasih dear dan thx juga pada kamu kerna sudi mampir ke sini =)

September 30, 2012 at 1:09 AM Reply to comment

@dEdEQ dE wIshEs
erkk... cun tu tak ada la tapi comel tu ada. wahaha... sila muntah

September 30, 2012 at 1:09 AM Reply to comment

@Karukord Jagau's
yer. buat mask sendiri tapi bahannya beli . hehe

September 30, 2012 at 1:11 AM Reply to comment

@◕ Kawaii D Y S H A ◕
uiss.. puji melambung .
nanti momoy bagi contact kat blog u ok dear

October 2, 2012 at 11:16 AM Reply to comment

best nya.. boleh bg tau mana dpt stok? yana dtg dr blog kak mia .. salam kenal ^^

October 2, 2012 at 11:30 AM Reply to comment

dr blog mia liana...jln2 cni sbb nk cri kolagen asli tu...hihi..cm menarik jer.....

@Yana Aina
boleh beli dengan sis Aini 016-9630751
kata laluan : momoy
hehe

@Mira Adzlia
oh ye
dear boleh beli dengan sis Aini 016-9630751
kata laluan : momoy
hehe

@nadia farhana
tomato pun best
boleh putih merah2 gitu

November 22, 2012 at 1:00 AM Reply to comment

hi momoy, hehe. saya pun dah beli rumpai laut ni after baca ur post. Tapi i beli yg kaler purple bapak hanyir takleh telah langsung terpaksa masukkan esen vanilla masa masak. Beli kat sabah murah je. sekilo rm 15 tak tahu apasal rmai org jual smpai puluh2 benda tu murah je kat sbah. kat semporna mngkin boleh dpt ringit2 je. bdw i love ur blog xoxo :)

December 25, 2012 at 6:57 AM Reply to comment

sedap tak..

@Stacy Hanzakalau yang purple tu kena basuh bersih betul2. kalau tak memang bau hanyir.
tapi yang purple tu kualiti lagi bagus dari yang kuning nih

tengkiu dear. terharu sangat komen u =)

@kak noraok jer sis. momoy kalau yang makan, letak gula batu. tapi basuh mesti bersih2

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...