Ramadhan tahun ini... | .::: MOMOY blogirl :::.

31 July 2012

Ramadhan tahun ini...

Assalamualaikum.

Salam Ramadhan kawan-kawan. Bagaimana dengan puasa dan amal ibadah kawan-kawan sempena bulan yang mulia ini? 


Memandangkan Ramadhan kali ini merupakan tahun ketiga berpuasa di Terengganu, jadi tak ada masalah bagi Momoy. Kawan-kawan Momoy selalu kata, "Sedihnya buka puasa sorang-sorang". Yeke? Tapi Momoy dah biasa. 


So bila bulan puasa, terasa waktu lambat sangat (even balik sejam awal). Sebab tak keluar breakfast. Tapi Momoy dan kawan-kawan Momoy yang bujang ni pelik sikit. Memo dah keluar bulan Ramadhan ni balik 4.30 pm tapi kami tetap nak tunggu sampai pukul 6 petang! Ada jumpa tak orang pelik macam kami ni?


Feel nak balik awal tu tak ada. Sebab tokey bazar pun baru nak susun kueh mueh. Momoy sewa rumah seorang saja jadi balik awal pun nak buat apa kan. Jadi, pukul 6 tu suitable la dengan orang seperti Momoy ni. 


Banyak lagi wallpaper Ramadhan yang cun di [SINI]


Sebelum balik rumah, Momoy akan singgah dulu di bazar Ramadhan. Puasa tahun ni Momoy berjaya kawal nafsu membeli berbanding tahun sebelumnya. Cukup dengan beli nasi dan 2 lauk. Itu saja. Kurma Yusoff Taiyoob dan air suam. Memang niat dari awal puasa lagi tak nak membazir. Nak beli apa yang Momoy makan sahaja.


Sampai rumah, buka TV3 tunggu Devaju di Kinabalu sementara tunggu azan. Rumah la tempat Momoy berbuka puasa. Azan terus berbuka puasa, mandi dan terus solat Maghrib. Kemudian drive babyboo ke surau belakang rumah untuk Isyak dan terawih. 


Mungkin berkat buka puasa dengan sederhana, maka Momoy dapat terawih 20 rakaat dan konsisten. Tahun sebelumnya 8 rakaat je lepas tu dah siap lipat sejadah. Syukur. Rasa tenang lepas balik rumah.

P/s: Time bulan puasa lebih suka dengar radio, banyak lagu raya =) 

8 comments

August 1, 2012 at 1:20 AM Reply to comment

ada bisik2 x wktu beli kurma yuta tu? hukk...

August 1, 2012 at 8:40 AM Reply to comment

simple jek kan cr MOMOY smbut ramadhan...xpe yg penting kita dpt keberkatan time bilan puasa ni kalau tak mmg rugi...

mmg xfeel kalo bbuka sorang2 ni nak beli juadah bbuka byk2 pun xlalu kalo mkn sorg2...minggu ni cite Dejavu dh final episod tpaksa MOMOY tgk cite lain smentara tgu azan...hoho...anyway, teruskan terawikh smpi habis ramadhan MOMOY ! u can do it

August 1, 2012 at 8:15 PM Reply to comment

tahu tkpe . thun ni pn kita simple je sbb buka kt rmh. so makan mama masak pn da cukup.tkde nk beli2 :)

@caliph shuriken
tak sempat nak g bisik
kurma company bagi bukan beli

@OdahOne OdahOneBizz
tu la. dah nak final
geram betul tgk nadira tu
haiss... tunang baru bazli. huhu...

@eyjalukman
itu la beli banyak2 bukan habis makan pun kan
macam dear makan mama masak, lagi jimat =)

August 3, 2012 at 12:00 AM Reply to comment

bagus2.. biar besederhana waktu berbuka.. hehhee.. singgah sini...

@cik yuyu

thx u dear sudi singgah di blog picisan momoy.
makan banyak2 pun tak elok juga untuk sistem badan setelah seharian berpuasa kan

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...