.::: MOMOY blogirl :::.: 2018

22 December 2018

PENGALAMAN BELI RUMAH LELONG – Part 1



Assalamualaikum. 

Lama Momoy tak menaip nih. Hahaha..  Dah macam blog tinggal pula. Pukul 4 pagi nih, tak dapat tido dan terasa nak menaip. Nak eksperikan apa yang ada dalam diri Momoy nih. Chewah ayat. Tapi betul laa tu. Mujur ada blog.



Akhir bulan October hari tu Momoy ada beli 2 property. Salah satu dari tu adalah rumah lelong. Sebab ni kali pertama Momoy beli rumah lelong, jadi nak share pengalaman nla Mana tahu boleh jadi rujukan Momoy pada masa akan datang.



Sebenarnya, rumah lelong tu tak terlintas pun nak beli, serius!. Sebab seminggu sebelum tu, Momoy baru jer beli rumah. Rumah undercon jer. Cerita dia start bila Momoy tunggu officemate siapkan report dia. Pukul 6 lebih dah time tu. Sambil tunggu, Momoy rasa cam lamanya tak buka Mudah.my. Dulu femes la sebelum Lazada, Shope, Zalora wujud. Haha..



Berbalik semula.. Momoy ternampak la satu property tu jual harga murah. 60% BMW (below market value). Momoy pun macam aishh,, apesal murah sangat nih. Menarik nih.



Then, tangan sesaja wasap no. tu. Duk tanya bagai, rupanya rumah lelong. Dan orang tu cakap kalau berminat nak tengok rumah better hari tu juga sebab auction dia esok hari kul 3 petang. Oh ya.. dia agen. Momoy call dia as Cik Farhan. Balik kerja tu, Momoy terus singgah tengok rumah. Hmm tipu, bukan tengok rumah. Dapat tengok pintu jer yang sebetulnya. Haha..



Untuk pengetahuan korang, kita tak perlu tunggu agen teman pun, bleh pergi tengok sendiri. Satu lagi, rumah tu kita hanya dapat tengok dari luar jer, tak boleh nak masuk dalam macam rumah undercon (rumah contoh) atau rumah subsale (rumah secondhand). Boleh masuk dalam tengok kalau pintu rumah tu tak berkunci. Tapi, jangan la pula korang gi pecahkan rumah tu semata-mata nak tengok keadaan dalam rumah. Hais..



Jadi bila mana dapat tengok pintu rumah jer, memang macam-macam rasa. Haha.. Biasa lah rumah lelong kan. Dalam kepala duk congak-congak, dalam 20-30 ribu mesti kena standby untuk renovation ni. Memandangkan harga dia murah beb, so bagi Momoy masih untung banyak lagi nih. Lagi pun, apartment ni tepi pantai. So, kalau buat homestay best juga. Dah tak dapat masuk, Momoy pergi kat belakang rumah pula. Check tngkap semua ada, takde satu pun pecah. Ada juga air conditioner lama tingalan owner rumah tu.



Bila dah tengok, hati pun berkenan, dari luar rumah ok sesangat. Cuma dalam tu tak tau ler cemana kan. So malam tu, contact semula Cik Farhan bagitahu Momoy dah pergi tengok dan minat nak beli.



Cik Farhan cerita la serba sedikit pasal rumah lelong nih. Nanti Momoy cerita sedikit-sedikit ikut flow yer (dalam entri lain supaya tak pening). Momoy pun cuba Google pasal rumah lelong, tapi tak banyak info yang Momoy dapat. Jadi, Momoy sangat berterima kasih pada Cik Farhan sebab banyak membantu dan beri elmu.



Bila dia cerita tu, Momoy makin berminat la, tapi time tu hanya rasa nak join auction tu sebab nak rasa pengalaman lelong jer. Yelah, memang rumah tu murah, tapi masa auction tu, mana tahu harga jadi tinggi sebab orang bid. Ye tak?



Malam tu Momoy bagi nama dan no, IC untuk register masuk auction. Kita juga kena standby 10% deposit sebelum masuk auction. Depo tu boleh buat sama ada cash atau cek. Baca juga syarat-syarat beli rumah lelong tu. Lain rumah lain syarat yang ditetapkan oleh mahkamah atau bank. So, baca dulu.



Pagi esoknya masa lunch hour, Momoy pergi pejabat pos keluarkan duit ASB untuk deposit. Sebab nak draw duit guna ATM, ada limit pengeluaran. Nak masuk dalam bank untuk buat cek pula, Momoy takut tak sempat nak berlari pergi auction tu.



Time nak keluarkan ASB tu pun bermacam rasa juga. Sayang ooo ebab hujung bulan dah beb. Dividen ASB dah nak kuar kan. Dah tu, rasa berdebar-debar juga weh pegang cash bebanyak. Takut ada mata-mata yang memerhati. Huhu.. Terus drive ke tempat auction tanpa lunch sebab takut lambat. Jauh juga la nak pergi sana. Asyik tengok jam jer sempat ke tak. Huhu..



Dah sampai, satu lagi hal Momoy memusing 5 6 kali cari parking. Takde parking sebab auction buat kat bangunan betul-betul tengah bandar. Lastly, parking jauh dan jalan kaki. Muahaha.. Alhamdulillah dapat sampai sana pukul 2,40 petang. Cik Farhan tu pun dah tunggu. Sebelum auction tu start, kita kena bagi depo 10% tu kan pihak yang lelong. Kalau tak dapat hadir, boleh hantarkan wakil. 



Jangan lupa minta senarai hutang-hutang lama owner dahulu pada agen sebelum masuk bid. Hutang-hutang tu seperti bil utiliti, cukai pintu dan bil servis kalau rumah apartment biasanya. Beli rumah lelong pakej termasuk bil-bil menimbum dia sekali.



Penting benda ni sebab boleh congak-congak berapa bajet maksima kita masa bid. Andai kata lebih dari had yang korang dah set, lupakan saja. Stick pada harga yang dah korang tetapkan. Masa Cik Farhan bagitahu bil utility dia 26 ribu dan cukai pintu 7 ribu, Momoy rasa cam nak pitam dengar. Hahaha.. dalam hati kata, terlanjur datang sini, masuk dan tengok jela bid tu. Ambil pengalaman. Tapi Momoy risau juga, jangan tangan ni tetiba melatah angkat nombor sudah la. Hehe..



Part ni best, Cik Farhan tu bagitahu lelong mahkamah, pembida (bidder) yang menang kena bayar semua bil-bil tu. Kalau rumah lelong oleh bank biasa boleh claim. Baca semula syarat-syarat rumah lelong tu. Macam Momoy ni, rumah tu CIMB yang lelong, jadi semua bil tu boleh claim. Tapi Cik Farhan akan uruskan supaya bank bayar terus pada JBN, jadi Momoy tak perlu bayar dulu. Cukai pintu yang 7k tu bila check, owner tu dah bayar.



5 minit lagi nak start, Momoy dah masuk.. Sempat la borak-borak yang duduk tepi Momoy. Kemas baju dia, siap kemeja slack. Yang belakang Momoy siap pakai kot lagi. Momoy plak gi dengan pakai jeans ngan t-shirt jer. Yelah dari tempat keje kan.





Kipas hikmat untuk diangkat masa auction





Tepat 3 petang, tetiba encik tepi Momoy tu ke depan. Eh. Dah kenapa? Rupanya dia la tuan hakim yang pegang penukul nak ketuk-ketuk tu. Haha.. lawak pula. Pendek cerita, Alhamdulillah. Rumah tu jadi milik Momoy. Macam tak percaya pula Momoy terbeli lagi rumah dalam selang masa seminggu. Haha… syukur sangat-sangat sebab dapat harga reserved price. Alhamdulillah rezekiMu Ya Allah.



Lepas auction tu, segera settlekan sign semua agreement lelong dengan bank (kalau mahkamah yang lelong so mahkamah la). Agreement tu kita akan dapat semula esoknya lepas bank matikan setem. Yang ni Cik Farhan tu yang tolong ambilkan sebab Momoy memang busy kerja. Tu yang masa auction tu terpaksa ponteng half day jer. Eh. Kantoi.



Service cas  dan cukai mati setem tu Momoy kena RM100. Sebelum join lelong tu, tak tau pula pasal nih. Mujur seluk poket ada RM100. Adui.. nak tergelak pun ada masa nih. Plan nak makan sebab lapar giler terus kenyang. Muahaha… Dalam masa 20 jam jer, tetiba terbeli rumah dengan duit dalam poket yang ngam-ngan jer. Hehe… Rezeki sangat. Terima kasih Allah. Alhamdulillah.



Masa sign agreement paper merah jambu tu, Momoy diberi tempoh hingga 22 Januari untuk settlekan proses beli rumah tu. PENTING untuk korang tahu, sebelum join mana-mana auction, pastikan kita ready dan yakin boleh dapat loan (kalau buat loan). Sebab kalau menang auction ni, kita diberi tempoh 90 hari untuk settlekan loan. Kalau gagal, deposit 10% tu akan hangus (burn) dan rumah tu akan dilelong semula.



Memandangkan Momoy baru jer beli rumah, so semua dokumen tu Momoy ada. Terus jer Momoy minta email Cik Farhan. Cuak juga dengar ada tempoh-tempoh macam nih kan. Jadi, semuanya kena lakukan dengan pantassss gitu..










Ok lupa nak bagitahu, beli rumah lelong ni, sebaiknya kita tanya komisyen agent tu macam mana. Ada yang kena bayar dan ada yang tak. Kata Cik Farhan tak perlu sebab biasanya bank dah tolak komisyen untuk diaorang siap-siap. Alhamdulillah ada agen ni senang, sebab Momoy kekangan masa nak pergi sana sini settlekan urusan nanti. Kalau nak wakilkan kat agen masa auction tu pun boleh juga tau.  



Untuk Part 1 ni, Momoy stop sampai sini dulu. Dah masuk waktu Subuh. Nanti Momoy sambung part 2 pula yer. Terima kasih baca sampai habis =)


29 September 2018

Inilah cara yang betul pakai sheet mask atau topeng muka


Assalamualaikum semua.

Kegilaan sekarang adalah Momoy kalau ke SaSa haruslah memborong sheet mask. Alaa.. mask yang jenis topeng muka tu. Memandangkan semalam baru top up sheet mask Momoy. So, hari ni Momoy rajin nak cerita pasal sheet mask. Hihi..




Dr. Smart wrinkle regeneration anti-ageing face mask sheet.


Jangan rasa pelik kenapa mask ni semuanya sama jer. Konon rasa macam lebih efektif bila konsisten pakai sejenis tu dari pakai banyak-banyak jenis atau tukar-tukar. Haha..


Orang Korea diaorang memang addict sangat dengan sheet mask. Tahu tak, setiap hari (kadang 2 kali sehari) diaorang akan tepek muka dengan sheet mask nih. Mask jenis bertopeng memang boleh pakai hari-hari kalau kulit muka jenis yang takde masalah.



Memang best pakai sheet mask ni. Lagi-lagi kalau simpan dulu dalam peti ais. Best tau sejuk jer kulit muka tu. Dulu Momoy suka beli mask yang My Beauty Diary. Sekarang ni, semua skincare cari yang moisturizer, anti-penuaan atau anti-kedut jer. Haha..


Sheet mask ni mengandungi banyak essence yang terkandung dalamnya. Kalau konsisten pakai memang boleh glowing macam awex Korea hoi. Jadi, rugilah kalau pakai mask cara yang salah.



Jadi, meh rapat sini. Momoy nak share cara guna sheet mask yang betul supaya tak sia-sia leburkan duit korang. 


  • Langkah pertama, harus bersihkan muka dari segala sisa make-up atau kekotoran. Wajib bersih tau !
  • Tangan makesure bersih dan kering. 
  • Pakai toner untuk buang sisa kotoran kat muka. 
  • Digalakkan pakai serum supaya bahan-bahan ni dapat meresap bersama essence mask. Momoy pakai collagen serum.
  • Next, buka sheet mask tu dan pakailah start dari bawah ke atas. Kenapa ? Supaya kulit tak cepat kedut. Kadang ada yang lapik plastic kan. Kalau jenis macam tu, just tampal mask tu kat muka dan barulah plastik tu ditarik. Plastik tu untuk mudahkan pemakaian mask. Tapi ramai yang buang plastik tu kemudian tampal mask kat muka.
  • Rilex dan nikmatilah kesegaran mask tu. Pakai untuk 15 minit hingga 20 minit sahaja. Lepas 20 minit sila buang mask tersebut walaupun masih basah-basah. Ya. Momoy faham. Mesti korang rasa rugi kan. Tapi percayalah, ini cara yang terbaik. Dan paling penting, jangan pakai masuk tidur hingga siap hari. Fungsi essence sheet mask tu hanya membazir jer jika pakai lebih dari 20 minit. Sebab akan terhidrat. Silap-silap kulit akan break out pula.
  • Lepas buang sheet mask, tepuk-tepuk jer kulit muka perlahan-lahan supaya semua kebaikan serum dan essence tu menyerap dalam kulit. Sheet mask tu hanya boleh pakai sekali sahaja tau.
  • Jangan cuci muka. 
  • Teruskan dengan pemakaian rutin skin care yang lain. Momoy biasanya akan pakai night cream dan eye cream. 


Rasa renyah ? Haha.. Boleh jer kalau tak nak follow. Tapi, sayanglah duit. Sebab salah pakai sheet mask, tak dapat apa pun kesan kebaikannya. Hanya membazir jer.




TIPS

Lebihan essence dalam packaging mask tu, korang boleh juga pakai kat leher, bahu atau tangan. Tapi, Momoy lebih suka isi terus dalam bekas kecik jenis pump. Nak guna, spray jer. Haha.. 


Jenis sheet mask yang ada effect untuk anti-aging tak boleh pakai hari-hari. Untuk yang kulit jerawat pulak hanya sesuai pakai seminggu sekali jer. Gitu.. Harap bermanfaat. 


20 June 2018

Watson and Sasa Beauty Haul : Skincare and Cosmetics


Hi gaiss..



Terr-shopping la pulak. Hahaha...





Momoy tak dapat nak salahkan diri sendiri. Okay okay.. cer dengar dulu cerita nih. Ini semua terr-jadi sebab tunggu member sampai 3 jam baru datang. Tawaf Pall Mall tu tak jadi masalah. Yang problemnya bila kaki gedik masuk Watson. Tengah tensi macam ni memang cari penyakit.



Benda pertama yang Momoy capai..





Clinelle Pure Swiss Spring Water
Momoy amik saiz besar. 300 ml
Besar betui nih..





Lately rajin pakai face mist. Dulu Momoy skeptikal sikit nak beli pure water. Rasa macam eyhh..membazir jer. Spray air kat muka jer kot tapi harga Firaun  haha.. Tapi bila baca review blogger mana ntah. Terus timbul kesedaran. Tetiba jer rasa premium betul air diaorang sebab 100% pure. Haha.. Senang sangat terpengaruh nih.





Collagen by Watson Youth Lock Essence Water.





Memang dah lama cari essence yang nak habis tu. Cuma Momoy amik yang nih sebab ada perkataan "Age lock" tu. Bhuahaha.. Yang biasa Momoy pakai dari Pure Beauty botol putih tu memanjang takde. Stress la juga asyik takde jer. So beli nih lah. Essence ni dah jadi daily routine Momoy. Memang Momoy wajib pakai nak kecikkan pore dan tegangkan kulit.






Avene Lotion Nettoyante




Lotion ni dari 100% pure spring water. Dan ni lotion untuk muka tau bukan body. Bagus lotion ni sebab very high moisturizer. Beli brand Avene lepas terjatuh cinta dengan face mist dia.





Vitamin C brand Cebion





Vitamin C ni memang supplement wajib Momoy. Dulu rajin jab vitamin C nih. Sekarang ni amik vitamin C jenis soluble macam nih. Best juga even kesan dia tak la se wow kalau nak compare cucuk-cucuk dulu nih. Hihi..




Pouch ni free gift dari Watson. Macam tau-tau jer Momoy ngah cari. So, tak payah beli dah.




Alhamdulillah. Mujur ini saja yang Momoy rembat dalam Watson tu. Syukur.. syukur.. Lepas keluar Watson, jalan depan sikit. Eh.. ada pula SaSa. Haa.. ni penyakit kedua. Tak tahu macam mana, kaki terr-melangkah masuk la pulak. Hais. Benci tau.




Ni pula rembatan pertama di Sasa..




Cyber colors 3 in 1 Eyebrow Pen (kod 01 Brown)




Biasa Momoy jumpa 2 in 1 eyeliner. Tapi yang ni 3 in 1. Dia macam ada efek wow kat situ. Jadi itu la yang terr-ambik. Eh!






Nanti Momoy review eyeliner 3 in 1 tu ok. Memang best. Momoy amik brown budget sweet muka suci gitu. Eyeliner hitam memang Momoy pangkah. Hitam buat muka kita segarang singa.





Next, Momoy pergi kat bahagian lipstick. Biasa pakai lip balm jer. Kali ni menggedik nak pakai lipstick. Muaha..







Kiri : Maybelline
Kanan : I'm Pupa (Japan)




Lipstick ni kan, Momoy hanya akan pilih kaler yang very light light light light pink dan nude sahaja. Earth color atau merah mak ngah memang awal-awal tolak tepi. Sebab kaler ni buat kita nampak lebih berusia sikit. Koh koh..





Atas : Maybelline light pink (nanti Momoy check code apa)
Bawah : I'm Pupa kod 401 Rosetta




I'm Pupa kaler nude tu kan serius lawa weh. Cuma tu lah.. harga dia rabak sikit.



Actually, Momoy jarang-jarang sangat beli kosmetik. Tapi okay lah kan, make up raya. Skincare tu memang kerap laa.. Cuma skincare range Momoy sekarang lebih fokus untuk anti-aging. Tua dah Momoy ni hoii.



Time ni kalau produk untuk whitening melintas memang dah tak pandang. Mata Momoy akan membulat jegil besar-besar bila nampak perkataan "anti-aging", "anti-kedutan" atau "anti-wrinkle" jer.




So, jangan di tanya kenape Momoy rembat sheet mask ni sampai 14 keeping.
Dr. Smart Wrinkle Regeneration untuk menyahkan kedutan-kedutan. Haha...




Perangai Momoy memang akan pilih mask yang fungsi sama jer. Kekonon rasa lebih effective bila maintain pakai dari yang tukar jenis-jenis lain setiap minggu.





Lepas keluar SaSa, purse kempis, perut pun kempis juga sebab lapar. Jadi, straight turun ke bawah cari Black Canyon. 20 minit lepas tu, mujur member sampai. Kalau tak sape lah nak abeskan makanan tu. Confident betul order untuk 2 orang. Yang padahal tunggu sampai 3 jam. Call berkali tak angkat. Rupanya dia tertido masa cas henpon. Sabar jela. Hahaha..



Perut kenyang. Hati puas dapat habiskan duit beli skincare. Wahaha.. Skincare ni Momoy memang tak kisah sangat sebab Momoy sekarang rajin jer apply. Haha.. maklum laa dah tua baru terasa desperate bila nampak kedut-kedut dah menjengah. Automatik jadi rajin. Hoho..



Tapi yang make up tu tak tau la tahap rajin tu camne. Sebab Momoy prefer naked face bila pergi keje atau keluar rumah. Okey, kulit cap ayam tapi bab confident level tu tinggi melangit tu tak boleh blah.



18 June 2018

Pantai Port Dickson


Hi semua..

Tak ada nak update. Cuma nak share gambar pantai masa Momoy tunggu buka puasa 2 minggu lepas. Haha..



Kebiasaan Momoy memang akan pergi tengok laut, dengar bunyi ombak sementara menanti waktu berbuka. Cumanya tahun ni bukan pantai di Terengganu, tapi di Port Dickson. Subhanallah. Cantik tau.






Momoy belanja bunyi ombak. Klik kotak bawah kanan untuk tumbesaran sihat.





Senarai baju raya 2018 yang cantik di mata Momoy


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Taqaballahu minna wa minkum (Semoga ALLAH menerima amalan aku dan kamu). Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.



Ewah.. hari ni syawal ke-empat. Momoy baru hunting baju raya. Mood nak raya tu tak sampai. So, ni lebih kepada baju untuk open house. Macam biasa, Momoy ni cari baju raya memang suka beli online jer. Malas nak keluar penat-penat cari parking segala. Semua kat hujung jari kan..



Ciri-ciri yang dicari :- 


  • Size S.
  • Material chiffon, organza atau brocade. Chiffon nampak ayu, organza plak nampak lembut manja gitu. Brocade pula nampak mewah. haha..
  • Premium lace.
  • Dari segi kaler, Momoy cari pastel, nude, milky cream atau pink belacan.




Ni antara yang menarik minat Momoy..



Minaz (brand wajib Momoy terjah)
Momoy memang suka apa jer yang Pija Minaz ni design. Material dan lace dia memang first class. Biasanya apa jer yang dia design, mesti letup dan lepas tu mesti ramai yang ciplak design baju atau corak dia. Tu yang Momoy selalu perati. 



Jarang Momoy nak suka baju kurung klasik. Tapi baju raya dari Minaz ni memang woww la..

Lace dia tu memang makan hati sungguh. Rare!




Fuh.. brand ni sebenarnya baru tahun lepas minat. Last year Jannahnoe punya baju raya memang menikam kalbu. Tahun ni Momoy suka 1 jer design Jannahnoe. Momoy suka yang nih



Merecik >.<




Banyak juga kategori TPL untuk raya kali nih. Tapi Momoy cuma suka satu design ni jer. The duchess.. Dah boleh berangan macam puteri raja jer. Dua-dua kaler cantik. 








Design simple jer, peplum dan mermaid skirt tapi lawa-lawa. Hais. Stress Momoy yang nengoknya..










Jovian Mandagie
Terjatuh chenta lepas tengok lace nih. Huhu.. Ada organza sikit kat bawah baju tu untuk efek romantik. In love.








Setakat ni, ni jela list baju raya yang Momoy fall in love untuk tahun 2018 ni. Cabaran dia sekarang, cari baju raya masa Syawal ni adalah saiz yang Momoy nak tu ada ke tak jer. hmm..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...