Kinohimitsu Collagen | .::: MOMOY blogirl :::.

21 February 2015

Kinohimitsu Collagen


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sibuk sangat beberapa bulan ni. Jadi CNY ni ada la masa Momoy update untuk belog tercinta yang selalu ditinggal-tinggalkan. Dah lama tak review product kan ? Jom



Lumrah manusia nak nampak cantik (tipu lah kalau kata bukan). Yang dilahirkan dari kecil dah cantik tu, sangat-sangatlah bertuah. Apapun kita sepatutnya bersyukur seadanya. Tapi bersyukur sahaja tanpa menjaga dan membiar je pun tak boleh juga. 



Sekarang ni kalau cakap pasal collagen memang banyak sangat kat pasaran. Momoy sendiri pening nak pilih sebab semuanya claim yang bagus-bagus belaka. Setiap orang antibodi berbeza, jadi result pun berbeza-beza la juga kan. Jadi, macam mana nak tahu produk kolagen tu berkesan ke atas diri kita ? Iya sayang-sayang, kita kena cuba sendiri barulah boleh buat keputusan.  



Banyak sebenarnya brand kolagen yang Momoy dan makan. Sama ada yang mahal atau yang murah, yang famous amos atau yang sendu. Kolagen jenis minuman macam cocoa collagen, soy collagen yang harganya murah, sekitar RM 40 - RM 60 saja tapi Momoy tak dapat apa-apa kesan pun walaupun dah telah berpuluh-puluh kotak. Mungkin betul kata blogger Hanis Zalikha collagen dia sikit jer, bubuh untuk ikut syarat jer. Momoy sendiri tak tahu berapa berapa GM kolagen sebab tak dinyatakan pada kotak atau product packaging. Blacklist kolagen jenis ni.



Trend wanita Malaysia sekarang yang amal minuman kolagen jenis shake-shake pun lagi macam K-Colly, Aura White dan macam-macam lagi lah. Ramai consumer bagi positif feedback tapi Momoy tak boleh blah. Sebab pimple breakout. Tak tahu lah kenapa kolagen ni tak suka sangat dengan Momoy. Susah sangat nak cari yang serasi gitu. Yang jenis ni pun Momoy pangkah. Huhu.



Jenis pil kolagen contoh macam Total Image tu. Payah juga nak telan tu sebab pilnya besar bukan main. Pernah juga consume pil kolagen juga tapi jenis kemam-kemam. Harganya saja mahal tapi tak ada kesan pada Momoy. Yang berkesan pada Momoy adalah suntikan kolagen dan pure marine collagen (PMC) yang raw tu. 



Walaupun cucuk kolagen ni berkesan pada Momoy tapi still Momoy rasa perlu juga nak cari kolagen as daily supplement. Yelah, cucuk tu seminggu sekali jer then bila period tak boleh cucuk (kecuali vitamin C). Entri ni tak nak cerita pasal beauty injection tau. Yang PMC tu pula memang murah tapi sangat berkesan (Momoy serius suka). Yang ni masak tapi susah pula nak jumpa orang jual sekarang ni. Huhu. 




Lastly, Momoy buat blind purchase beli Kinohimitsu Collagen 2500 mg pek kecik 6+2 botol. Momoy tergerak nak cuba Kinohimitsu ni sebab Momoy pernah try detox brand Kinohimitsu [Kinohimitsu J'apan Detox Tea] dan rasa best jer, jadi nak try kolagen brand yang sama. Masa tu pula ada sale, jadi beli pek kecil untuk test dulu, kalau bagus baru beli pek besar.



Jadi pek kecil tu Momoy habiskan seminggu. Momoy minum sebelum tidur. Majoriti kata rasa sedap macam laici tapi bagi Momoy tak suka rasanya. Kinohimitsu ni tak rasa laici pun tapi  rasa 'pelik'. Haha. Jujur sangat tau.





Ingredients: 
Purified Water | Fructose Apple Condensed Juice Collagen (Fish) 2,500 mg | Citric Acid Vitamin C Fruit and Vegetable Condensed Juice | Lemon Condensed Juice | Lychee Condensed Juice | Perilla Seed Extract-WSP | Silk Protein | Soy Isoflavone





Walaupun rasa pelik tapi 5 hari lepas tu Momoy beli lagi 3 kotak pek kecil. Sebab Momoy perasan kulit Momoy berbeza. Chewah. Tapi bila dah lama-lama consume Kinohimitsu ni, rasa sedaplah pula sampai nak telan banyak-banyak tapi tak boleh sebab mahal. Hehehe. Kena bajet.



Kinohimitsu senang je nak minum. Goncang dulu, buka penutup botol tu dan minum je. Senang sangat la kalau jenis malas nak bancuh-bancuh macam Momoy nih. Kinohimitsu ni boleh ambil pagi (sebelum breakfast) dan malam (sebelum tidur). Tapi Momoy ambil sebelum tidur. Pek memula jer masa beli tu Momoy minum setiap malam selama selama 8 hari berturut-turut. Lepas tu Momoy minum selang sehari. 





Kata pengeluar, kebaikan collagen drink Kinohimitsu :-

*NUTRISING - 2,500 mg untuk setiap hidangan
*HYDRATING - mengekalkan kelembapan sehingga 20 jam
*BOOSTING - menggalak penghasilan kolagen dan elastin kulit
*REPAIRING - kolagen merawat dan membaikpulih parut
*REJUVENATING - megembalikan kesegaran dan keremajaan kulit
*BRIGHTENING - malic acid + vitamin c menolong memudarkan tompok hitam





Tanda kulit kita kolagen semakin hilang dan memerlukan kolagen tambahan apabila :

- munculnya kedutan eksperi pada dahi
- tanda tompok dan parut akibat jerawat dan gigitan serangga lebih sukar untuk pulih
- lekuk garis pada leher lebuh dalam dan semakin ketara
- kesan kedutan yang terhasil daripada bantal masa tidur mengambil masa lebih panjang untuk surut
- munculnya garis halus sekeliling mata, sementara kantung bawah mata kelihatan ketara
- warna solekan sukar melekat dengan sempurna pada kulit
- pipi kendur dan dagu berlapis





Ni nak cerita pengalaman Momoy consume Kinohimitsu Japan Beauty Drink 2500 mg Collagen. Seminggu pertama amik Kiohimitsu kulit memang terasa lain. Lain tu lain yang positif la. Bukan yang selalu Momoy alami naik jerawat dan macam-macam yang orang selalu kata 'healing crisis' tu. 



Banyak yang review beria kata eye bags, creaking heel, fine line dan sebagainya lepas seminggu. Amboi. Pantas sangat la kesannya tu. Jeles. Apa yang Momoy rasa perbezaan awal seminggu hanyalah kulit Momoy rasa moist dan lembut licin. Okay. Itu sahaja. Tak lebih.



Lepas dua minggu consume, baru nak rasa tapak kaki lembut gitu. Kulit muka pun nampak lebih sihat bila bangun tidur. Kulit moist dan lembut. Jadi Momoy suka sebab Momoy ni kategori jenis kulit lelaki, kasar gitu. Kulit lelaki pun lebih lembut dari Momoy kot. Huhu.



Sepanjang consume Kinohimitsu Collagen ni, jerawat susah sikit la nak naik. Eyebag pun tak ada sebab Momoy kerap juga berjaga malam buat kerja. Yang lain tak nampak apa yang beza. Tapi sebab Kinohimitsu buat kulit Momoy tak kering dan eyebag kurang, jadi Momoy decide nak state dan consume jer Kinohimitsu ni. Tapi tak tahu kalau kot-kot tergoda pada kolagen lain pula. Haip.





Jangan risau. Kolagen Kinohimitsu ni halal





Kalau kamu rasa nak cuba, senang jer nak cari. Jenguk Watson, Guardian atau Caring Pharmacy mesti jumpa punya. Harga kena tutup mata sikit la. RM 149.90 untuk 12 botol (50 ml). Tapi Momoy beli tak pernah lebih dari RM 100. Sebab bila Watson buat sale Momoy akan rembat lebih sikit. Dapat la harga RM 99 dan sekali tu pernah beli harga RM 95 untuk kotak 12 + 4 botol. 





#captionsukahatikorang





So far, Momoy minum dah hampir 4 bulan dan Momoy masih lagi consume sampai sekarang. Kinohimitsu ni ada juga yang kolagen tinggi 3500 mg (diamond) tapi yang Momoy consume ni 2500 mg kolagen je ye. Kalau 3500 mg tu mesti lagi best kan sebab kolagen dia banyak *mata bersinar-sinar*. Tapi tak try sebab harga dia lagi mahalll. Ceh. Nak cantik tapi kedekut. Bhuahaha.




7 comments

February 25, 2015 at 10:00 PM Reply to comment

Salam momoy,sorry nk tny soalan out of post momoy. Berapa agak2 gaji technicion petrochemical yg jenis keje 2mgu darat 2mgu laut.

February 25, 2015 at 10:00 PM Reply to comment

Salam momoy,sorry nk tny soalan out of post momoy. Berapa agak2 gaji technicion petrochemical yg jenis keje 2mgu darat 2mgu laut.

February 26, 2015 at 12:40 AM Reply to comment

lama x makan pmc..pmc memang berkesan,tp macam dh senyap je skrg..

February 27, 2015 at 8:06 PM Reply to comment

@SNHazwanisalam dear SNHazwani

TECHNICIAN biasa 2wk darat + 2 wk laut
dikira gaji sebulan juga.
Gaji RM 18 k - RM 20 K

February 27, 2015 at 8:08 PM Reply to comment

@Farra Ntu la kan. lepas kes kat sabah tempoh hari mmg dah tak jual kat semenanjung dah. Ni peniaga yang cakap.

March 2, 2015 at 5:29 PM Reply to comment

wah nak try lah.. macam best je.. tgk momoy pun dah putih gebu kepak kemerahan nak jugak camtu

March 5, 2016 at 11:47 PM Reply to comment

@SNHazwani

Collagen Peptide has shorter molecular structure and is almost similar to the structure of collagen in our skin, thus it is easily absorbed by the skin. Kinohimitsu J’pan Collagen Diamond 5300 Drink exclusive formula also contains silk protein that acts as a powerful moiusturising agent while the US patented Perilla Seed AExtract helps to protect skin cells against free radicals, and prolong the firming and hydrating effect within the skin, read more at:
http://kidbuxblog.com/the-one-and-only-beauty-drink-you-ever-need/

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...