.::: MOMOY blogirl :::.: June 2014

19 June 2014

Hadiah dress dari seseorang yang manis


Bismillahirrahmanirrahim. In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.
Assalamualaikum semua ( ≧◡≦)



Hai kawan-kawan, masih ingat Momoy lagi ?



Hah itu la akibat lama menyepi. Tapi bukan Momoy sengaja. Faham-faham la kerjaya Momoy kan bila time busy akan super busy. Makan tidur tak tentu hala. Nak ke toilet pun terpaksa tahan-tahan. Err... ada satu hari tu hampir-hampir nak terkucil dalam seluar dah. Huhu... Boleh bayangkan tak busy tak busy Momoy masa tu.



Oh... lama sebenarnya. 2 bulan entri ni sebenarnya tu dah di schedule siap-siap. Bila dah lama tak menaip ni, sel-sel otak pun macam malas nak berhubung. Cerita banyak kot tapi tak tahu nak taip apa. Jadi marilah membaca repekan tanpa hala tuju ini. Selamat membaca.



Sempena entri repek-merepek ni saja la nak war-war kan yang set lulur kopi dan gel mandian santan dah ada packaging baru. Momoy restock produk spa dan supplier bagitahu ada beberapa item yang di upgrade. Set lulur kopi yang baru ni fungsi masih sama tapi dah tak perlu nak bancuh lagi. Tinggal ready nak guna jer. Hoorrayy !!! Cakap pasal ni kan. Nanti Momoy update la sikit kat blog ok. Momoy masih menunggu stok baru sampai. Stay tune ~



Okay start dari ayat ni dan seterusnya Momoy sambung entri yang tersimpan draft minggu lepas. Episode seterusnya adalah episod air mata. Iye iye Momoy tahu tinggal berapa hari lagi nak Ramadhan kan *lambai-lambai tangan* Baru balik dari office lama sebenarnya nih. Semalam dapat call dari Fizah, kerani berkulit cantik kata ada parcel untuk Momoy. "Aik... parcel apa ya ?" Sebab Momoy memang ada tunggu parcel pun (hoh. kuat online shopping ni). Tapiiii kan semua parcel tu Momoy bagi alamat company baru. Lagi pun dah setahun Momoy tak kerja dengan company lama tu. Hais.



Pendek cerita, pagi tadi drive ke office lama nak ambil parcel misteri tu sekali dengan surat zakat harta. Lepastukan lepastukan... errr... bila mata tertengok (sebenarnya memang dari semalam nak tengok kat nama pengirim tu) "Eh eh iniiiii......".



Tak sempat nak drive sampai rumah. Masa lampu merah Momoy dah buka parcel ni. 






Ahhh... rupanya parcel tadi adalah dress. Warna pink. Chantekkkkk !!!
Hadiah yang sangat tak disangka !


Juga ada buku komik 33 pesan nabi. Ini sangat sweettttt !!!
Sangat brilliant sebab tak terasa 'berat' dan sangat santai baca pesanan nabi dari hadis Bukhari-Muslim dalam bentuk komik. Excited nak baca !
Thank dear !





Maxi dress pink tu dari dear EcanTak tahu nak cakap apa. Tapi rasa sangat sangat sangat sangat terharu dan malu-malu la juga sebab tak sangka dear Ecan ni nak berbalas hadiah pula. Yang padahal hadiah hari tu memang untuk dia pun. Sebab dia menang GA hari tu kan. Huhu... apapun, to dear Ecan terima kasih sangattt pemberian hadiah ni (katanya hadiah persahabatan) Kenapa lah baik sangat si Ecan ni. Tetiba rasa nak nangis peluk-peluk Ecan tau. Sob.






Dalam buku tadi terselit sticker comel dan note comel dari pengirim !





Berjejeran air mata masa baca surat dari Ecan. Alaa... sweet sangat Ecan. Masa ni orang kiri kanan mesti pelik kenapa perempuan ni nangis dalam kereta. Kihkih. 



Tempoh 2 bulan masa busy tu Momoy kadang-kadang reply komen guna smartphone walaupun tak reti. Tapi ni first time update blog guna smartphone. Gambar pun tangkap dalam kereta je. Ecan punya pasal, Momoy boleh kena kencing manis dengan ke'sweet'an Ecan ni. Kalau Momoy lelaki confirm Momoy melting ni. Huk.



Thank again dear Ecan ! InsyaALLAH semoga persahabatan kita kekal selamanya. Amin.




P/s: Mood terharu untuk seminggu =)






  Kulit lebih cantik | Harga mampu milik



07 June 2014

Siapa dah guna egg mask ?


Bismillahirrahmanirrahim. In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. 
Assalamualaikum semua ( ≧◡≦) 



Masa Turnaround kat Gebeng tahun lepas, Momoy selalu makan mee tomyam kat kedai Thai ni. Memang best la tomyam dia. Bahan-bahan dan seafood dalam tu banyak. Rasa rempah semua cukup, semua rasa. Pedas bukan sedap pedas cili tapi pedas sebab rempah yang dia guna. 



Oppsss… ni bukan nak cerita pasal makanan. Tapi sebab beauty produk ni ada kaitan la sikit dengan produk yang Momoy nak cerita tu jadi selit-selit la sikit. Ngeh ngeh. Pelayan-pelayan kat situ semuanya orang Thailand, kulit diaorang mak aiii cantik-cantik jer. Licin halus mulus gitu. Diaorang kata cuma pakai sabun susu beras dan egg mask. Pakai barang murah jer sebab tak mampu beli benda mahal-mahal. Tak kisah la dik, janji kulit ko cantik ye dak. 



Satu hari tu waitress (tulis pelayan dalam English nampak macam sopan sikit, kan) nak balik kampung. Cuti seminggu. Ramah pula diaorang tanya nak kirim apa. Momoy bagi RM 50 kata beli lah egg mask dan maskara yang diaorang pakai selalu tu. RM 40 untuk mask dan mascara dan RM 10 untuk upah diaorang. Oh. Bagi sikit jer dulu sebab nak test market kan.



Order juga mascara sebab sumpah bulu mata diaorang macam babydoll. Maskara tu jenama Mistine RM 12 jer tapi kalah mascara Momoy yang harga puluh-puluh dan ratus ringgit. Memang melentik panjang habis la bulu mata Momoy yang lurus dan kontot ni. Tapi sayang jodoh 2 bulan jer sebab tertinggal kat surau. Huhu… 



Errr… Dah tiga perenggan tapi cerita asal tak cerita lagi. Okay, pasal egg mask ni baru sebulan dua ni jadi famous amos kat alam maya ni. Bila tengok Instagram (ewahh… mentang-mentang dah ada IG) Momoy macam “Eh. Ni egg mask yang Momoy beli kat budak Thai tu”. 





Ni stok egg mask yang Momoy kirim kat waitress Thailand yang kulit dia macam telur dikupas dekat kedai tomyam yang sedap tu (panjang caption). Tak sangka dapat banyak macam ni. Haha… Memang sangat murah. Huahua… 


Okay. Tulisan Siam 100%. Memang tak faham la.





Sebelum ada egg mask ni, Momoy selalu curi telur dalam peti sejuk sebab nak pakai kat muka (dulu-dulu la). Momoy ada dua cara bila guna putih telur untuk buat masker ni. 



Cara 1 – sesuai kalau nak buang whitehead dan blackhead:  Caranya Momoy lumurkan putih telur kat muka. Lepas tu koyakkan tisu kecil-kecil dan tepek kat muka. Tunggu kering dan tarik tisu tu. Lepas tu belek-belek tisu tu nak tengok berapa banyak whitehead dan blackhead yang melekat. Hahaha… buruk perangai. 



Cara 2 – untuk kulit muka licin bab porcelain : Momoy campur putih telur dengan madu secukup rasa. Lepas tu lumur jer kat muka. Tunggu la 10 minit ke 20 minit ke lepas tu bilas bersih-bersih.  Kulit memang terasa lembap, licin dan lembut jer. Ni petua masyarakat Baba dan Nyonya. 



Tu cara tradisional (lama) la. Memang berkesan cuma yang tak bestnya, kena tahan bau hanyir telur. Huhu… Sekarang dah moden. Apa caranya ? Egg mask Mistine tu la. Beli jer egg mask tu selesai semua masalah kecurian telur dalam peti ais. 





Simple sangat kot packaging dia. Tapi apa ada pada rupa, ye tak ? 
Yang penting hasilnya. 





Macam mana nak pakai egg mask nih ? Senang jer. Begini…


  • Cuci muka dengan cleanser dan lap kering muka
  • Sapu egg mask pada seluruh muka kecuali bibir & mata. 
  • Tunggu 15-20 minit sehingga egg mask tu kering
  • Dah kering, tarik mask perlahan-lahan dari bawah ke atas
  • Cuci muka.



Liquid putih yang bersinar-sinar. Bau pun wangi dan cepat jer kering. 





Egg mask ni jenis peel off tau. Momoy guna tebal dan berlayer-layer lagi pula mask ni cepat kering. Nak lagi best, Momoy simpan dalam peti ais. Bila pakai ada efek macam cooling jer. Kohkoh. Tak percaya cuba lah.





Ni egg mask yang dah siap di tarik. Warna putih jadi tak dapat nak teropong 
duri landak yang tercacak kat mask ni. Huhu...





Kalau nak pakai egg mask ni kena pakai tebal-tebal tau supaya senang nak tarik. Muka memang ada efek glowing sikit tapi bab kulit licin lembut tu Momoy rasa macam kurang sikit compare dengan cara tradisional (putih telur asli memang lembut sangat). Tapi still egg mask ni best pada Momoy sebab senang nak bawa travel kan (dan harganya murah !). Yang biasa dengan Shiseido mask apa kata cuba egg mask ni pula. Kesannya sama dapat tanggalkan whitehead dan blackhead tapi tanpa rasa sakit (masa tarik mask).



Siapa kat sini yang dah cuba egg mask pula tu, cekomen sikit.





  Kulit lebih cantik | Harga mampu milik



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...