Banjir | .::: MOMOY blogirl :::.

28 December 2014

Banjir


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Selama 6 tahun Momoy kerja di Terengganu ni, inilah kali pertama Momoy alami sendiri pengalaman banjir. Sebelum ni kalau musim tengkujuh hanya rasa hujan ribut hari-hari. Paling teruk pun, pernah hampir-hampir kereta Momoy terbalik sebab longkang tepi jalan pecah sebab arus kuat. Itu saja lah.



Tapi tahun ni berbeza. Momoy rasa sendiri.  Ceritanya 5 bulan lepas Momoy pindah rumah dan rupa-rupanya kawasan rumah baru Momoy tu adalah kawasan risiko tinggi banjir. Rumah Momoy berdekatan dengan sungai besar dan laut. Jadi, boleh bayangkan tak bila hujan turun lebat beberapa hari tak berhenti-henti ? Bila malam pula, air laut pasang. Huhu.



2 hari lepas, petang tu Momoy alih kereta ke tempat tinggi sebab keliling rumah Momoy paras air dah naik setinggi lutut. Ingatkan dah selamat. Malam tu, tidur-tidur ayam jer. Sebab takut air naik tak sedar. 



Pukul 2 pagi Momoy buka pintu (hujan masih turun) air dah makin naik sampai paras pinggang. Kawasan keliling dah macam pulau. So kelam kabut pergi harung air ke tempat kereta nak alih kereta buat kali kedua. 2 jam berpusing-pusing cari jalan yang air tak tinggi sangat dan kereta boleh lalu. Area situ dah terputus hubungan. Masa-masa macam ni cuma mampu berdoa janganlah enjin kereta mati masa mengharung air. Alhamdulillah, berjaya juga dan Momoy parking kerta kat masjid tanah tinggi. Masa tu dah pukul 4 pagi dan ramai yang parking situ.



Dengan hujan masih turun, gelap, sejuk, lapar, Momoy jalan kaki harung air dengan hati-hati sebab takut lubang ke, longkang ke memang tak nampak. Kalau kena tempat arus kuat memang rasa macam nak terhanyut jer badan ni. Pukul 5 pagi dah waktu tu nak berjalan berkilometer nak balik ke rumah semula. Sampai rumah Momoy tertido penat sampai tak sedar Subuh. Bangun pukul 10 pagi, air makin naik, masih hujan tapi renyai-renyai.



Tengok keliling rumah dah macam pulau. Habis semua tanaman pokok cili, halia, lengkuas, pokok bunga semua tak nampak. Pokok tebu pun nampak hujung daun jer. Sedih je rasa sebab tu first time Momoy tanam pokok dan tak sempat nak rasa. Cili padi jer sempat petik beberapa hari lepas.



Itu baru banjir kat tempat Momoy. Momoy tak dapat imagine apa yang terjadi kat Kelantan sana tu. Air sampai tingkat 3. Semua lari ke bukit. Baby, ibu mengandung, orang-orang tua dengan bantuan yang susah nak sampai. Entah berapa hari dah tak makan, sejuk, dan macam-macam.



Kalau pun semua okay, tapi selepas tu macam mana ? Kereta ? Rumah ? Mesin basuh ? TV ? Buku-buku sekolah ? Urmm... Banyaknya yang Momoy belajar dari bencana hari ni. Menghargai dan bersyukur dengan apa yang Momoy miliki. Kawan-kawan di sana, semoga kalian tabah, dikurniakan Allah kesihatan dan rezeki yang tidak putus-putus. Banjir pada yang tidak rasa, mungkin fikir seronoknya main air, seronoknya boleh cuti. Tapi sedarlah, ramai yang kehilangan harta benda malah orang yang tersayang. Marilah berdoa supaya mereka di sana cekal dan tabah menghadapinya. Amin.



P/s: Hujan belum berhenti lagi. Gelombang kedua dijangka 30hb ni.
P/s: Maaf kalau Momoy tak reply email, inilah sebabnya. Jangan marah-marah tau.



7 comments

December 31, 2014 at 7:26 PM Reply to comment

take care tau momoy. semoga berada dalam lindungan Allah. ujian besar untuk kita semua ni :')

December 31, 2014 at 10:36 PM Reply to comment

Momoy jg diri yunk. Make sure jgn leka.. klu tmpt momoy mmg berisiko paras air akn neningkat cepat cari tmpt tggi n berlindung yer.. alahaii isaunya hati ni.. ngt jaga diri ok.. semoga dilindungi olehNya. Dan dipermudahkan segala urusan ok.

January 3, 2015 at 9:43 PM Reply to comment

Take care kak Momoy, jangan main air okay. Selamat tahun baru. hehe :)

January 5, 2015 at 4:15 AM Reply to comment

such a cute blog I love it! following you now, hope you will follow me back so we can stay in touch :)

- www.angelaah91.blogspot.nl

January 6, 2015 at 10:18 PM Reply to comment

semoga dorang cekal hati..anyway happy new year momoyy!

January 12, 2015 at 4:51 PM Reply to comment

sorry momoy! keep strong!

January 23, 2015 at 2:09 AM Reply to comment

skrg banjir berlaku kt sabah & sarawak plak.. take care, momoy...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...