Jom check skincare, kosmetik kita ada bahan kimia merbahaya atau tidak | .::: MOMOY blogirl :::.

19 February 2014

Jom check skincare, kosmetik kita ada bahan kimia merbahaya atau tidak


Assalamualaikum.

Lepas baca blog Nessa yang dah buang set Collagen plus vitamin E dia tu sebab ada kandungan kimia bahaya (paraben dan triethanolamine)Hati Momoy pun tak berapa nak tenang sebab dok kecoh kata produk Wonder Glow pun tak selamat. Hais. Macam mana ni ? Sebab Momoy guna Wonder Glow sekarang *berpeluh*





set Collagen plus vitamin E itu

 


Tapi nak percaya pun susah juga sebab tipikal Melayu ni suka menjatuhkan bangsa sendiri bila tengok Melayu lain berjaya. Set Collagen plus Vitamin E tu dari Indonesia ye. Tapi produk Wonder Glow tu dari Malaysia. Orang Malaysia. Orang Melayu. Jadi, faham-faham lah.


So far, sepanjang guna produk Wonder Glow okay je. Momoy tak ada alami perkara muka jadi merah macam udang bila berjemur atau peeling teruk pun. Kesan positif dialami secara berperingkat-peringkat, maksudnya kena guna beberapa produk untuk atasi satu-satu masalah (bukan drastik). Maksudnya  lagi, kopak juga la poket Momoy. Hoho *sambil jeling purse*.




Hmm... jadi untuk redakan kebimbangan tu. Momoy check kandungan kat kotak set Wonder Glow yang Momoy guna tu. Currently, Momoy guna set yang ni - WG Pink Jambu Pinkish Ultra Series Anti Acne and Pigmentation.




Set WG advance tu ada 4 items. Iaitu sabun oren, day cream, night cream dan allergy cream




Dan, ini pula nombor notifikasi set Wonder GLow Pink Jambu yang didaftar di KKM tu :

  • NOT120803505K
  • NOT120906096K
  • NOT120906097K
  • NOT120906099K


Senarai terkini produk kosmetik yang telah diharamkam oleh BPFK / KKM disebabkan kes campurpalsu dan mengandungi bahan kimia terlarang.




Cancellation of Notification of Cosmetic Products 



UNTUK MAKLUMAN


PRODUK KOSMETIK YANG DIBATALKAN NOTIFIKASI ATAS ISU CAMPURPALSU


Orang Awam dinasihatkan untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan produk kosmetik seperti tersenarai di bawah. Produk-produk tersebut telah didapati mengandungi bahan larangan, termasuk racun berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik. Penggunaan produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan bahan kimia seperti yang telah dikesan boleh menyebabkan kesan advers serius.


Produk seperti tersenarai di bawah tidak lagi dibenarkan diimport/ dikilang/ diedar/ dijual di negara ini dan Pihak Berkuasa  telah mengarahkan supaya semua stok produk berkenaan di keluarkan dari pasaran.


Tahun 2013

Bil
                        
Nama produk                               
No.notifikasi (NOT)
Bahan kimia yang dikesan
Pemegang Produk
Pengilang
Label
1.
Sensual Meiji Skin Renewar Cream
NOT120204451K
Asid Azelaik
De Cosmetics Malaysia Sdn Bhd
Hong Chuang International Beauty Co. Ltd, Taiwan
PDF. 288KB  
2.
Acrena Pure Herbal Papaya Soap
NOT100802337K
Tretinoin
Haresh Enterprises Sdn Bhd
 Re-X Products Co., Ltd., Thailand 
PDF. 277KB 
3.

White Complex
NOT100801451K
Tretinoin
NB Natural Beauty Facial & Slimming (Uda) Sdn. Bhd
Cylin Cosmetic Sdn Bhd 
PDF. 302KB 
4.

SS Pearl Cream
NOT110602263K
Mercury 
Shin Viky Beauty Global
 Kingou (International) Cosmetics Co., Ltd., Taiwan 
 N/A
5.

SS Vita C Night Repair
NOT110602264K
Mercury
Shin Viky Beauty Global
 Kingou (International) Cosmetics Co., Ltd., Taiwan 
N/A
 6.
Cellnex Anti-Sensitive Essence Treatment
NOT120905219K
Betamethasone 
 Europe Cosmeceutical Industries  Sdn Bhd Centre De Recherches Biocosmetiques S.A., Switzerland PDF. 450KB 
7.
Natural 99 Night Cream
NOT120300526K
Mercury  
 Auraqu Enterprise CV Raja Kosmetik, Indonesia PDF. 174KB
8.
Natural 99 Day Cream
NOT120300524K
Mercury 
 Auraqu Enterprise CV Raja Kosmetik, Indonesia PDF. 170KB 
9.
SF Beauty Night Cream (Facial)
NOT120602462K
Mercury  
 SF Infinity Resources Yamni Industries Sdn Bhd (Cosmetic Premise)  PDF. 135KB 
10.
SF Beauty Day Cream (Facial)
NOT120602461K
Mercury 
 SF Infinity Resources Yamni Industries Sdn Bhd (Cosmetic Premise)  PDF. 135KB   
11.
 Aveana Night Revival Cream
 NOT110404581K
 Tretinoin
Owi Lab (M) Sdn. Bhd.
 Owi Lab (M) Sdn/ Bhd.
 PDF. 247KB 
12.

Blemished Skin Ampoules

NOT110204305K

Asid Azelaik
  Noble Aspect
Sdn. Bhd.
  Noble Aspect
Sdn. Bhd.
 PDF. 390KB 
13.
Golden Horse B&W Cream - GH902-1
NOT120905460K

Merkuri

Chee Sing (Labuan) Sdn. Bhd.
Chin San Chemical Works, Taiwan
 PDF. 522KB


Tahun 2012

BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Daily Protecting Cream - Joie et BeauteNOT100778850K /
NOT100602230K
Mercury 
2La Bliss Skin Brightening CreamNOT100200697KTretinoin 
3Sans Dynamic Intensive Light CreamNOT100400422KMercury
4Putih Gebu Sun-Block Collagen Lotion NOT100403485KMercury
5Bio-Clear Intensive Renewal ComplexNOT120503338KTretinoin 
6MS Wellmood Enhancing CreamNOT100602405KTretinoin 
7Renewing CreamNOT100101066KTretinoin 
8E Beaute Total Revitalizer Night CreamNOT100601840KMercury
9MS Wellmood Lightening ComplexNOT100601840K
Mercury
10MULTI CREAMNOT100764415KTretinoin
11DQISTEE NIGHT CREAMNOT100802185KMercury 
12DQISTEE BEAUTY DAY CREAMNOT100802184KMercury 


Tahun 2011

BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Sensual Whitening CreamNOT100751321KMercury 
2Derma-Rx Arbutin-R CreamNOT090601556KTretinoin & Hydroquinone
3DS.1 BLEMISH CONTROL CREAMNOT091201931KAzelaic Acid
4EZEE SUNBLOCK CREAMNOT100601213KMercury
5MONTAGNE JEUNESSE CHOCOLATE MASQUENOT090700043KLead


Tahun 2010

BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1NV Toner Treatment No 1NOT05010130KEHydroquinone & Tretinoin
2NV Toner Treatment No 2NOT05010129KEHydroquinone & Tretinoin
3Zara Rejuvenation CreamNOT04081873KEHydroquinone 
4Beauty Line Beautitude Multi-Purpose CreamNOT081201209KTretinoin
5Pigmentation Recovery ComplexNOT081200745KTretinoin
6De Putih Night CreamNOT05100878KETretinoin
7BML HB LOTIONNOT090701336KTretinoin & Hydroquinone
8Krim Malam ShanaNOT090600820KTretinoin & Hydroquinone
9Natasya Gold Krim HerbaNOT091100971KTretinoin & Hydroquinone
10Biotox Whitening Hydro CreamNOT007061310KDexamethasone
11Yoko Whitening CreamNOT080100330KTretinoin
12Sue Beauty Night Treatment CreamNOT080600138KTretinoin


 Tahun 2009

BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Felisa Gentle Peeling SolutionNOT07080210KETretinoin
2Krim Malam Rahsia RimbaNOT080801112KHydroquinone
3Biocosmet Whitening Essence
Cream
NOT07122920KEHydroquinone
4~H2O+ Waterwhite Brightening
Night Cream
NOT04102838KEHydroquinone
5Magixpress Lightening PlusNOT07121009KEHydroquinone
6A.Vant CreamNOT05022860KETretinoin
7Eriesya Spa Beauty CreamNOT07122412KEHydroquinone
8Natasya Krim HerbaNOT07090337KEHydroquinone & Tretinoin
9Temulawak Whitening Pearl Cream PapayaNOT03090150KETretinoin
10Ratna Sari Whitening Night CreamNOT080700826KTretinoin
11ATIKA BEAUTY Renewal Night CreamNOT04082451KEHydroquinone
12Chantique - Whitening Night CreamNOT04121404KETretinoin


Tahun 2008

BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Khazanah White Pembersih
Wajah
NOT05040954KEHydroquinone
2Gloskin Krim Malam & SiangNOT05082557KEHydroquinone
3Reena's Astringen LanjutanNOT05010659KEHydroquinone
4Skin Desires Deep Whitening
Cleansing Milk
NOT07020213KEHydroquinone
5EETYE Whitening CreamNOT06080859KEHydroquinone
6O'Lynn Skin Lightening CreamNOT06110164KETretinoin

Senarai ini dikemaskini pada Disember 2013
- Sumber dari portal BPFK  (siap ada gambar lagi).




Alhamdulillah. NOT produk Wonder Glow tiada dalam senarai tersebut. Sekarang mari kita check pula bahan yang terkandung didalamnya.




Ini pula senarai kandungan yang terdapat dalam krim 
Wonder Glow Pink Jambu Pinkish Ultra Series Anti Acne and Pigmentation.




DAY :-
Water, Mineral Oil, Glycerin, Cetyl Alcohol, Stearic Acid, Leukocyte Extrac, Melaleuca Alternifolia, Ganoderma Lucidum, Hamamelis Virgiana L Fragrance, Tocopherly Acetate, Ascorbic Acid, Bird Nest Collagen.


NIGHT :-
Glutathione, Vaseline, Mineral Oil, Talc, CL 47005, Tocopherly Acetate, Fragrance, Leukocyte Extract, Melaleuca Alternifolia, Ganoderma Lucidum, Hamamelis Virginiana L.


Masa yang paling mendebarkan tiba, iaitu check Wonder Glow tu ada kandungan bahan kimia merbahaya atau tidak *dupdapdupdap*. Untuk senang, Momoy tandakan 'tiada' (biru) atau 'ada' (merah) pada senarai bawah ni.




JENIS BAHAN KIMIA YANG MERBAHAYA DALAM KOSMETIK DAN SKINCARE


1. MIDAZOLIDINYL UREA AND DIAZOLIDINYL UREA - tiada
Ini adalah kandungan yang paling umum digunakan untuk bahan pengawet setelah parabens. Bahan utamanya adalah formaldehida, yang dikenal untuk mengawetkan mayat, dan sangat berbahaya bagi kesehatan manusia. Dapat menyebabkan dermatitis (radang kulit), luka bakar, inflamasi, dan pengeluaran air mata. 


2. METHYL AND PROPYL AND BUTYL AND ETHYL PARABEN - tiada
Digunakan sebagai penghambat pertumbuhan bakteri dan untuk memperpanjang batas waktu kadaluarsa produk. Meskipun diketahui beracun, namun kandungan ini masih banyak digunakan. Efek yang mungkin terjadi adalah timbul banyak reaksi alergi dan ruam kulit. 


3. PETROLATUM - tiada
Hindari petrolatum atau parfum berbahan petrolatum, karena ini merupakan sebuah byproduct dari produksi minyak bumi atau bensin. 


4. PROPYLENE GLYCOL - tiada
Idealnya, ini adalah gliserin sayuran yang dicampur dengan alkohol yang terbuat dari gandum. Propylene Glycol ditemukan pada beberapa produk kosmetik dan pembersih wajah. Zat ini dapat menyebabkan kemerahan pada kulit dan dermatitis kontak. Bahkan penelitian terakhir menunjukan bahwa zat ini juga dapat merusak ginjal dan hati. 


5. PVP/VA COPOLYMER - tiada
Zat kimia yang hasil keluaran minyak bumi ini digunakan pada produk hairspray dan kosmetik lainnya. Dianggap dapat beracun, karena partikel-partikelnya dapat menyebabkan masuknya benda asing pada paru-paru orang sensitif. 


6. STEARALKONIUM CHLORIDE - tiada
Stearalkonium klorida dikembangkan oleh industri kain sebagai pelembut kain. Namun, zat kimia ini juga terkandung dalam kondisioner dan krim rambut. Bahan ini dapat menyebabkan reaksi alergi. 


7. SODIUM LAURYL SULFATE (SLS) - tiada
Zat sintetis ini biasanya digunakan pada produk sampo untuk membersihkan dan menciptakan banyak busa. Efek yang ditimbulkan zat ini adalah iritasi pada mata, ruam kulit, rambut rontok, ketombe pada kulit kepala dan reaksi alergi. Sering kali kandungan zat ini disamarkan dalam pseudo-kosmetik alami dengan penjelasan dalam tanda kurung “berasal dari kelapa.” 


8. SYNTHETIC COLORS - tiada
Bahan sintetis warna diyakini sebagai penyebab kanker. Jika dalam produk kosmetik tertera kandungan ini, jangan sekali-kali menggunakannya. 


9. SYNTHETIC FRAGRANCES - tiada
Wewangian sintetis yang digunakan dalam produk kosmetik mengandung sebanyak 200 zat kimia berbahaya. Bila Anda menggunakan produk wangi maka semua bahan kimia berbahaya bisa diserap dalam aliran darah melalui kulit. Bahan kimia ini dapat mengakibatkan efek samping seperti sakit kepala, pusing, ruam, hiper-pigmentasi, kekerasan batuk, muntah dan iritasi kulit. 


10. TRIETHANOLAMINE - tiada

Sering digunakan dalam kosmetik untuk mengatur PH dan sebagai dasar bagi banyak produk pembersih. TRIETHANOLAMINE dapat menyebabkan reaksi alergi, termasuk masalah mata dan kekeringan pada rambut dan kulit. Bisa beracun jika diserap ke dalam tubuh dalam jangka waktu yang panjang.

(list dari blog Nessa)


Alhamdulillah. Semua senarai kandungan bahan kimia merbahaya tu TIADA dalam current skincare Momoy. Kalau tak, pening kepala nak cari skincare lain. Eh. Yang lain tu tunggu apa lagi. Cepat pergi check sebelum muka berlubang. 




P/s: Sapu night cream Pink Jambu dengan senang hati. Selamat malam semua. Zzzz...

7 comments

February 19, 2014 at 10:55 PM Reply to comment

Tambah satu lagi bahan berbahya tu. mercury :)

February 19, 2014 at 11:13 PM Reply to comment

nice sharing dear :) takut..produk kosmetik cam cendawan tumbuh dah sekarang.

February 20, 2014 at 5:26 PM Reply to comment

beli kosmetik yang dah dikenali.. baru tak ada perasaan risau dengan bahan berbahaya ni kan

February 21, 2014 at 11:25 PM Reply to comment

good info ..dhla mkn bnyak produk muka d pasaran skrg..risauu

February 22, 2014 at 6:13 PM Reply to comment

Ada dengar cerita yg wonder glow ni ada mercury. tak pasti nama bahan saintifik dia apa. wuwuwuwu. kalau muka momoy okay, okay lah tu. hehe

February 23, 2014 at 10:48 PM Reply to comment

pernah terbaca pasal brg2 kosmetik yg mempunyai kandungan bahan2 yg merbahaya. terus selongkar semua brg check satu2. huhu

April 19, 2014 at 2:19 PM Reply to comment

erkkkk..baru nk cuba pakai collagen plus vitaman E

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...